26 aprilie 2024
Sport„Stiința e ca o floare”

„Stiința e ca o floare”

Sâmbătă, Bacăul a reunit crema handbalului românesc din anii 80-90, cu prilejul celebrării a 30 de ani de la cucerirea Cupei Cupelor de către Știința

Doar telefoanele mobile care filmează și fotografiază fără întrerupere ne amintesc că suntem în 15 iunie 2019. Totul în rest vine din trecut. Până și melodiile atent alese de crainicul Sălii Sporturilor, Costin Alexandrescu au parfumul epocii de aur, iar de data aceasta, termenul nu are nimic peiorativ. Cântă Queen și Madonna, ca-n vremurile în care toceam vinilurile din import și mozaicul de la „Vivariu” ori „Căsoaie”. Ca-n vremurile în care, o dată la două duminici, luam cu asalt Sala Sporturilor pentru a le vedea și încuraja- „Murim, murim, și nu vă părăsim!”- pe handbalistele Științei. Jucând cu Chimistul, pentru campionat, cu Spartak Kiev, în finala Cupei Campionilor sau cu Kuban Krasnodar, în ultimul act al Cupei Cupelor.

La 30 de ani de la victoria cu Krasnodar, care a adus trofeul în vitrina Științei, legendele handbalului feminin băcăuan sunt din nou în Sala Sporturilor, împreună cu echipa de aur a Chimistului Râmnicu-Vâlcea, care, tot în ‘89, cucerea Cupa IHF. Sunt din nou în fața noastră. Le-a reunit proiectul fostei lor colege (sau adversare, în cazul vâlcencelor), Gabriela Manea, „Știința, Cupa Cupelor 1989-2019”, proiect finanțat de Consiliul Județean Bacău.



Toate și toți sunt din nou aici, în această călduroasă zi de vară. Majoritatea, pe teren. Restul, în inimile noastre. Iar când Bernardin Tamaș și Costel Bălan, exponenții galeriei de ieri, iau microfonul și încep să cânte „Știința e ca o floare”, sala se face ecou. La propriu si la figurat. Se opresc până și fetele (fetele?!) din încălzire. Cântă și ele. Din răsputeri.

Iar undeva sus, în înaltul tribune, galeria de azi, condusă de „Creastă”, care a preluat ștafeta de la tatăl său, Lucian (nelipsit de la meciurile Științei Maxima), afișează un banner pe care se poate citi „Gloriile eterne azi sunt lângă noi/ Știința nu moare, nu dă înapoi”. Știința îi dă deci înainte. Ca și manifestarea care a reunit câteva sute bune de spectatori în Sala Sporturilor. Au venit încă de la nouă și jumătate, pentru a vedea meciul „de deschidere”, dintre Știința anilor 90-2000 și actuala divizionară A pregătită de Ion Arsene. Echipa „de ieri” se mișcă încă bine.

Chiar dacă, într-un fel sau într-altul, joacă împotriva propriilor fiice. Întrebați-o pe Mihaela Jâmbu! Echipa „de azi” se înclină cu 12-11 și probabil că o face și din politețe față de Iulia Curea, Alina Matanie și toate celelalte ex-handbaliste ale Științei. Sala aplaudă, iar ovațiile cresc în intensitate pe măsură ce protagonistele meciului vedetă Știința 89- Chimistul 89 se iau după umeri și dansează pe ritmurile muzicii din „Zorba Grecul”.

Lovitura de începere o dă Maria Torok-Duca, „cea mai tehnică jucătoare româncă din toate timpurile”, așa cum o caracterizează Gabi Manea. Mori, care, înainte de a pleca în 1982, la Chimistul, a jucat patru ani sub culorile Bacăului de-abia își trage piciorul. Dar nu refuză să execute o lovitura de la 7 metri contra Științei. O face din piruetă, spectaculos, dar Ioana Vasilca apără. Scorul e deschis de gazde, dupa o pasă „no look” a Marianei Târcă. Cu Iulia Curea, Raluca Ivan și Narcisa Lecușanu pe post de întăriri, Știința stabileste rezultatul primului mitan: 6-5. Imediat după pauză, „bolta” Evei Darvaș peste „cel mai bun portar al lumii ever”, Luminița Huțupan măreste avantajul băcăuancelor.

Numai că vâlcencele vin peste. Și de la 7-5 se face 7-10. Ok, e un meci demonstrativ, dar Știința e Știința. Iar orgoliul băcăuancelor face ca tabela să înțepenească în dreptul unui protocolar 13-13, fixat de lovitura de la 7 metri transformată de Mariana Târcă în ciuda opoziției a…doua portărițe, Luminița Huțupan si Doina Kopacz Rodeanu. Finalul evenimentului prilejuiește o amplă festivitate de premiere, deschisă de directorul CS Știința, Florin Grapă și continuată de președintele Consiliului Județean, Sorin Brașoveanu, cu Gabi Manea pe post de „maestră de ceremonii”.

În fața publicului apare și invitatul de onoare al evenimentului, multiplul campion mondial Cristian Gațu, care, după ce împarte câte o minge cadou președintelui CJ, Sorin Brașoveanu, directorului CSM, Adrian Gavriliu și fostului crainic Florin Filioreanu și oferă o plachetă inițiatoarei proiectului, Gabriela Manea- Antoneanu, vine și cu o propunere: „acordarea titlului de cetățean de onoare tuturor acestor jucătoare”.

Presedintele Sorin Brașoveanu îi înmânează trofeul-replică a Cupei Cupelor 1989 fostei sale colege de facultate, Mariana Târcă, iar cuvintele golgheterului all-time al lumii ne readuc în prezent: „Pentru că, pe lângă emoțiile fantastice create de acest eveniment, mă încearcă și un sentiment de tristețe si pentru că alături de mine îl am pe fostul meu coleg de facultate, Sorin Brașoveanu, sper ca Bacăul să revină acolo unde îi este locul, iar noi să ne revedem în Liga Națională”. Telefoanele continuă să „scapere”. Și n-ar fi de mirare ca unele din ele să aibă, de acum încolo, ca ring-tone, „Știința e ca o floare…”.

Stiința Bacău 1989: Ioana Vasilca, Angela Brândușoiu, Ecaterina Marian, Eva Darvaș, Marinela Matei, Marilena Petrea, Maria Borcea, Raluca Ivan, Lidia Butnărașu, Adriana Popa, Ioana Vasilca, Narcisa Lecușanu, Mariana Târca, Gabriela Manea. Antrenor: Costel Petrea.

Chimistul 1989: Luminița Huțupan, Doina Kopacz Rodeanu, Magda Ionescu, Mia Rădoi, Denisa Romete, Nadina Nedelcu, Felicia Tipi, Florentina Carcadia, Lucica Creța, Simina Matei, Gabriela Ivănoiu, Rodica Pestrea, Nicoleta Lazăr, Edit Torok Matei, Maria Torok Duca. Antrenor: Ion Gherhard.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri