26 aprilie 2024
ActualitateStănișești - comuna care iese la lumină

Stănișești – comuna care iese la lumină

Lungă de vreo 40 de km, cu drumuri interioare abia circulabile ce ajung la 70 de km, cu peste 4.500 de locuitori în 9 sate nu foarte pricopsite, comuna Stănișești părea până nu de mult condamnată. Condamnată la sărăcie și uitare, cu oameni mari împăcați cu o soartă rea, cu tineri și copii fără speranță. De câțiva ani, însă, s-a înseninat cerul peste frunțile celor de aici, care văd, simt și cred din ce în ce mai mult că viața lor capătă un rost mai bun.

Iar faptul că 35 de tineri din Stănișești au devenit fermieri accesând fonduri guvernamentale și europene pentru a-și înființa culturi agricole, legumicole, zootehnice sau apicole spune totul despre viitor. Primarul Bogdan Popa, deputatul Ionel Floroiu, fost vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ), senatorul Dragoș Benea și Sorin Brașoveanu, fostul și actualul președinte al CJ Bacău, deputatul Theodora Șotcan, ex-inspector general al Inspectoratului Școlar Județean, funcționarii primăriei locale sau ai altor instituții județene, ONG-uri, oamenii din comună, fiecare după pricepere, competențe și bună-credință, împreună au pus umărul să ridice această comună.



Școala, soluția de astăzi pentru un mâine mai bun

Până în urmă cu 4-5 ani, abia jumătate dintre absolvenții clasei a VIII-a luau notă de trecere la Evaluarea Națională. În 2018, procentul celor promovați a fost de 92 la sută. Mulți dintre ei vin din case unde curentul electric este singura inovație a modernității care le aduce aminte de secolul XXI. Dar este cald și curat acasă la ei, au hăinuțe frumoase, iar pe masă sunt de-ale gurii. Și copiii merg la școală, învață bine, ajutați de profesori calificați, care (deși unii sunt navetiști de la oraș) își dau interesul fiindcă Primăria și Consiliul Local îi tratează cu respect, inclusiv din punct de vedere financiar.

Iar acest respect se vede și în felul în care arată școlile comunei, după investiții de aproape 1 milion de euro repartizate cinstit, după nevoile fiecărei comunități. Fiecare dintre școlile din satele Stănișești, Crăiești, Slobozia, Slobozia Nouă (Panu) sau Benești a fost reabilitată, extinsă, modernizată și dotată cu mobilier școlar nou oferit de Fundația „Terre des Hommes”, la trei dintre ele s-au construit grupuri sanitare la interior (urmează și celelalte!), s-au amenajat săli și terenuri de sport. Lucru îmbucurător, datorită natalității în creștere din unele sate, s-au amenajat cinci noi săli pentru grădiniță, unde, pe lângă scaune și mese pe măsura lor, prichindeii au găsit și jucăriile care le-au lipsit multora.

„Nu este altă cale decât școala, dacă vrem să oferim oamenilor o viață mai bună la ei acasă. De aceea vreau să dau o șansă la învățătură acestor copii și nu mă las până când în toate satele din Stănișești vor fi condiții mai bune decât la oraș. Deja în vreo două locuri ne comparăm cu municipiul Bacău! Nu a fost ușor, mai ales că mentalitățile erau cum erau. Împreună cu cele două doamne director ale școlilor, cu învățătorii și profesorii noștri – adevărați dascăli dăruiți educației, cu sprijinul Fundației de Sprijin Comunitar – care a contribuit mult la schimbarea opticii părinților, prin programe finanțate inclusiv de UNICEF, am ajuns să ne mândrim cu elevii noștri. Gândiți-vă că din Slobozia Nouă, Panu, cum i se spune, un sat în care absenteismul școlar era uriaș, avem acum studenți la Arhitectură și Agronomie, avem mulți liceeni în Bacău. Acolo avem trei noi săli pentru grădiniță, pe care le-am construit cu mare drag. Acestea sunt realizările cele mai apropiate sufletului meu!”
Bogdan Popa, primarul comunei Stănișești

„Uneori, îmi spun că m-am săturat de insistențele primarului Bogdan Popa, însă imediat îmi dau seama că omul acesta nu a cerut niciodată nimic pentru el. Nu obosește să ceară fonduri pentru școli, grădinițe, drumuri, poduri, pentru orice poate face viața mai bună oamenilor care l-au ales. Iar atunci când la Consiliul Județean știe că nu sunt bani, face programe prin AFIR, prin Regiunea de Nord-Est, aleargă, se zbate și, până la urmă, reușește. El, la fel ca toți primarii de pe văile Berheciului, Zeletinului și de pe Colinele Tutovei mă fac mândru pentru că am asemenea colaboratori!”
Ionel Floroiu, deputat PSD

Modernizarea drumului județean Stănișești – Motoșeni a fost cea mai mare dorință a zonei, iar un proiect în valoare de circa 7 milioane de euro, unul dintre multele proiecte PNDL II finanțat de Guvernul României în județul Bacău, va aduce cei 15 km la standarde europene. Ofertele constructorilor care s-au înscris la licitație sunt acum evaluate, iar de anul viitor vor începe lucrările. Drumul face legătura între comunele Stănișești și Motoșeni, străbate satele Stănișești, Balotești, Benești, Gura Crăiești și ajunge la Motoșeni, stabilind legătura cu Podu Turcului, dar și cu județele Vrancea și Vaslui. La Stănișești se mai așteaptă și ultimele documente pentru construirea și refacerea a șase poduri, investiție de peste 1 milion de euro cu finanțare tot prin PNDL II.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri