4 mai 2024
ActualitateSperante pentru moinestenii din ghetou: Un model de "bloc social"

Sperante pentru moinestenii din ghetou: Un model de “bloc social”

Pasind in blocul social din cartierul Lucacesti, aflat in grija SPAS Moinesti, nu poti decât sa fii uimit. Descoperi ca nu miroase a urina si igrasie, ca in cladirile cu aceeasi destinatie din Bacau, si ca scarile sunt acoperite cu mocheta si traverse. Pe coridoare, nu apar gunoaie, mucuri de tigara, chipuri dubioase rasarind din intuneric. E lumina, curatenie si suntem intâmpinati de tinere dragute, unele cu prunci in brate. Nu injura si nu se ascund, dimpotriva, surâd, iar unele ne invita in camera care le este si dormitor, si sufragerie. Primaria Moinesti le-a adus aici dintr-un camin de nefamilisti aflat, acum, in renovare. La 31 de ani, Olga are, deja, patru copii: Sebi, Elena, Antonio si Florentin. Ultimul abia a implinit un an, iar cel mare, opt. "Merge la scoala, cum sa nu? E in clasa a II-a!", ne asigura tânara, adaugând ca Sebi chiar invata bine. Nu mai intreb ce inseamna "invata bine", in viziunea ei. Stateau la parinti, claie peste gramada, asa ca au primit o camera in blocul social. "Deocamdata, traim din alocatie", explica, senina, Olga. Noroc ca la parterul cladirii se afla cantina sociala administrata de SPAS Moinesti.

„Nu pot sa stau degeaba”

Suntem invitati de Gherasim Mathe in "locuinta" lui: e cald, curat si miroase a apa de colonie. De pe un pat matrimonial, ne priveste, curios, un baietel blond. Pâna de curând Gherasim, sotia lui, Maria, si Mihail, pustiul lor, au locuit intr-un vagon. Aici, incaperea e aranjata pe sectoare: patul si televizorul sunt dormitorul, in alt colt e sufrageria, iar lânga usa, e o minibucatarie. "Am lucrat in constructie, cu carte de munca, dar firma si-a incetat activitatea, spune Mathe. Acum muncesc la 416, nu pot si nu vreau sa stau degeaba. Sa vedem ce se intâmpla, poate in primavara asta se reia activitatea pe santier." Visul lor este sa se angajeze si Maria la o croitorie din cartier si, având doua salarii, sa-si poata inchiria un apartament si sa duca o viata normala. Locatarii blocului social spun ca "e prima oara când ne ajuta cineva" si când simt ca au pentru ce lupta. Cei mai multi dintre ei provin din familii destramate, afectate de saracie, alcool si violenta. Copilaria lor a fost marcata de lipsuri, rusine si spaima, iar startul in viata de adult a fost o cadere, nu un zbor. Acum, se straduiesc sa traiasca altfel si sa le ofere copiilor iubire si liniste. Au nevoie doar de putin ajutor, de putina incredere.



Nu vor locui aici toata viata

In capatul coridorului, apare o tânara imbujorata, cu ochii mari si calzi, ducând un lighean cu rufe. Se duce sa le intinda la uscat, lânga bloc. De ea, se tin trei fetite, la fel de ochioase si frumusele. Csila Sinca, 22 ani, a ajuns aici alungata de barbat: "A zis sa-mi iau copiii si sa plec, asa ca am plecat!" Prima data a fugit din casa parintilor, pentru ca "m-am indragostit in Covasna", apoi de la concubin, care o lovea si o injura in fiecare zi. Parintilor nu le-a trecut supararea, asa incât singurul sprijin, pentru Csila, Andreea, Iustina si Cristina, este SPAS. In camera de vizavi, la numarul 11, locuieste Nicolae Beta. Sunt doi adulti si trei copii, adusi aici dupa ce un incendiu le-a transformat casa intr-un morman de cenusa. Viorel Ilie, primarul municipilui Moinesti, ne da asigurari ca ii va ajuta sa ridice o noua casa. De altfel, nimeni nu va sta aici toata viata: "Noi le-am explicat ca aceasta e doar o locuinta temporara. Trebuie sa-si gaseasca un loc de munca si sa-si puna ordine in viata. Vom primi, aici, alte persoane care se afla intr-o situatie de criza si au nevoie urgenta de ajutor." Primaria Moinesti mai are doua blocuri: "Compania Petrom a fost darnica: ne-a dat, in 2008, doua camine de nefamilisti in care nimeni nu platea apa, caldura, lumina si chiria", explica Viorel Ilie. SPAS a facut ordine in ghetouri: a selectat cazurile, i-a evacuat pe cei valizi si a elaborat un regulament de ordine interioara. "Regulile sunt stricte, iar cine nu le respecta este evacuat, afirma Bogdan Cehan, seful SPAS. Ii controlam si seara, si noaptea, ca sa fim siguri ca lucrurile merg bine." Dupa ce vor fi modernizate fostele "camine Petrom", o parte dintre asistati, cei merituosi, se vor muta acolo, iar in blocul acesta vor veni alti nefericiti ai sortii. "Ii vom tria mereu", sustine Bogdan Cehan. SPAS Moinesti le va oferi nu doar o locuinta si o ciorba calda, ci si educatie. Vor avea sansa de a deprinde normele convietuirii civilizate, de a intelege ca trebuie sa respecte nevoia de igiena si liniste a celorlalti.
Silvia Patrascanu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri