1 mai 2024
EconomieSpalarea banilor, sub lupa expertilor contabili

Spalarea banilor, sub lupa expertilor contabili

Specialistii afliati Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati (CECCAR) Bacau, au participat, ieri, la o interesanta dezbatere profesionala dedicata fenomenului extrem de actual, cel al spalarii banilor in contextul globalizarii.

La intâlnire, au mai participat si reprezentanti ai organismelor implicate in combaterea acestui fenomen – prim procurorul Parchetului de pe lânga Judecatoria Bacau, Adrian Majeri, comisarul sef Andrei Ioan de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratul de Politie Judetean Bacau si comisarul Florin Sava, din partea Brigazii de Combatere a Crimei Organizate si a Terorismului, precum si directori de banci interesati de mecanismele prin care pot fi detectate tranzactiile ce pot fi suspectate ca ar ascunde activitati ilegale in domeniul financiar.

“Am ales acest subiect, pentru ca, potrivit prevederilor legale, CECCAR-ului, ca organism profesional, ii revin o serie de obligatii in raportarea acelor operatiuni suspecte de spalare a banilor”, a precizat Marcel Bulischi, presedintele CECCAR Bacau. In cadrul discutiilor, s-a insistat asupra obligatiei legale pe care o are expertul contabil de a raporta CECCAR orice indicator de anomalie din evidentele contabile, chiar si cu riscul de a-si pierde clientul.



“Trebuie ca oricare reprezentant legal al societatilor comerciale sa respecte legea. Nu am facut noi actele normative, ci legiuitorul. Sigur ca depinde si de modul in care profesionistul contabil stie sa prezinte acest fenomen. Puteti sa le spuneti patronilor de firme, pe un ton civilizat, ca nu le faceti un rau, pentru ca, la urma urmei, si bancile au, la fel, aceleasi sarcini de raportare. Trebuie sa discutati cu clientii si sa le spuneti ca este o obligatie legala a dvs, in caz contrar riscând sanctiuni din partea legii”
Marcel Bulinschi, presedintele CECCAR Bacau

La rândul lor, reprezentantii institutiilor implicate in combaterea acestor activitati ilegale au remarcat neobisnuitul situatiei de la nivelul judetului, unde, de ani de zile, nu s-a raportat niciun caz de spalare de bani. “Membrii CECCAR nu pot fi acuzati de nepricepere, ca nu-si dau seama când intâlnesc astfel de anomalii in actele contabile, nici de complicitate cu patronul care face ce face. Ar putea interveni, eventual, fie teama, fie indiferenta”, a subliniat comisarul Florin Sava, precizând, totodata, ca pot fi, in rândul celor prezenti, unii experti contabili care, fara voia lor, au devenit victime ale afaceristilor implicati in activitati de spalare de bani.

“Probabil, din prea multa ingaduinta nu se vad efectele spalarii banilor, nu reusim sa le constientizam. Plecând de la vorba americanilor «Nu ma intreba de unde am facut primul milion», patronul nostru ruleaza in alte afaceri milionul, pe care l-a facut cum l-a facut, dar nu se abtine. Si avem destule cazuri când nu s-a oprit la primul milion facut ilegal”, a spus Florin Sava, comisar la Brigada de Combatere a Crimei Organizate si a Terorismului.

El a mai aratat ca, desi lucreaza de aproape 14 ani la dosare de frauda economico-financiara si de alti sapte ani in probleme de spalare de bani, nici lui si nici procurorilor cu care a lucrat nu li s-a aratat vreodata un raport de tranzactii suspecte (RTS). In plus, comisarul s-a aratat destul de pesimist fata de viitorul legal al afacerilor, in conditiile in care contabilii, din ratiuni necunoscute, nu au sesizat pâna acum deloc elemente de identificare a operatiunilor de spalare de bani.

“Daca ne manifestam ingaduinta la nesfârsit, o sa vedem afaceri negre, frauduloase, din ce in ce mai mari, care vor implica relatii, pentru ca unii ajung in politica, iar de la un anumit nivel, e din ce in ce mai greu sa-i atingi”
Florin Sava, comisar la Brigada de Combatere a Crimei Organizate si a Terorismului

Mai retinem ca, in cazul intâlnirii, a fost prezentat si un ghid indicat in activitatea de prevenire si combatere a spalarii banilor si a finantarii actelor de terorism, aparut in cadrul colectiei “Doctrina si deontologie”, editia a IV-a, revizuita si adaugita.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri