27 aprilie 2024
ActualitateSorina Pintea, la Buhuși: Vizită „door to door” în comunitățile rrome din...

Sorina Pintea, la Buhuși: Vizită „door to door” în comunitățile rrome din Orbic și Colonia Bistriței

Ministrul Sănătății a fost astăzi la Buhuși pentru continuarea campaniei de vaccinare a populației, începută încă din luna mai, tot în Bacău, la Slănic Moldova, unde au avut loc mai multe ateliere de lucru cu medici din toată țara, în care au fost discutate și identificate modalitățile de abordare cu cel mai bun impact pentru creșterea gradului de informare și vaccinare în rândul comunităților vulnerabile.

Însoțită de o echipă de la minister, de reprezentanții UNICEF și Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), de Theodora Șotcan, deputat de Bacău, de subprefectul Valentin Ivancea, de primarul Buhușiului, Vasile Zaharia, de managerul spitalului orășenesc, dr. Mouhannad Toron, voluntari, mediatori sanitari, dar și directorii din 7 direcții de sănătate din Bacău și județele limitrofe (care vor replica acest model de campanie și în localitățile din subordinea lor), Sorina Pintea, ministrul Sănătății a vizitat astăzi, 18 iulie, personal, Complexul de Servicii Comunitare din Buhuși și centrul de vaccinare, organizat acolo cu ajutorul voluntarilor UNICEF, apoi a mers din casă în casă, în cele două cartiere Orbic și Colonia Bistriței, unde locuiesc comunități rrome.

În această campanie vor fi vaccinați circa 200 de copii, dar vor fi derulate și activități de informare a populației pentru înțelegerea importanței acestor vaccinări și ridicarea gradului de imunizare. Acțiunea face parte dintr-un proiect-pilot demarat de Ministerul Sănătății în mai multe județe din țară, care vizează informarea și educarea părinților cu privire la vaccinare și recuperarea vaccinării în zonele vulnerabile.
Campania de informare și recuperare a vaccinării ROR demarată aici va continua și în alte județe din țară, în comunitățile cu rata cea mai scăzută de vaccinare.



„Suntem aici pentru că este nevoie de noi. Am ales județul Bacău, încă din luna mai, pentru a demara această campanie, pentru că aici au fost foarte multe cazuri de rujeolă, aici s-au înregistrat și decese din această cauză, a nevaccinării la timp sau a refuzului vaccinării. Este o campanie de informare și de recuperare a vaccinării imperios necesară. Nu mai putem aștepta. La nivel național sunt în continuare peste 200 de cazuri noi de rujeolă, suntem, din acest punct de vedere, pe locul I în Europa. Fac un apel permanent către medicii de familie, direcțiile de sănătate publică, dar și autorități locale să se mobilizeze pentru a crește gradul de vaccinare. Alegem locurile în care gradul de vaccinare este foarte scăzut și recuperarea este dificil de realizat. Intervenim prin realizarea unor campanii care presupun informarea populației și suplimentarea cu medici de familie și asistenți medicali în zonă, avem alături de noi echipa Ministerul Sănătății, dar și reprezentanți ai celor mai mari organizații cu expertiză în domeniu, OMS și UNICEF, și le mulțumesc pentru că am certitudinea că împreună vom reuși în demersul nostru”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Oamenii au stat de vorbă cu ministrul Sănătății, s-au plâns de sărăcie și de lipsa condițiilor, unii au explicat de ce refuză vaccinarea, alții au rămas impresionați că un ministru le trece pragul. Ministrul Pintea a stat de vorbă cu fiecare dintre ei, a mângâiat copiii, pe unii i-a ținut și în brațe, a intrat în casele lor, a oprit căruțele de pe ulițe pentru a vorbi cu părinții despre importanța vaccinării, a stat alături de cei care au fost vaccinați, unii dintre ei chiar de 14 sau 15 ani, deci care au trecut de mult de vârsta indicată a vaccinării.

Mai multe detalii, în ediția de mâine a cotidianului Deșteptarea.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri