4 mai 2024
CulturăSonorități vieneze

AVANCRONICA MUZICALĂ

Sonorități vieneze

Concertmaestru la Orchestra „Teleradio Moldova”, „Maestra în Arte”, Natalia Ceaicovschi susţine concerte, recitaluri, are o intensă activitate didactică la Academia „G. Musicescu” din Chişinău şi la Conservatorul Benevento „N. Sala”şi cântă pe o vioară din secolul al XVIII – lea.

Maestru în Artă din Republica Moldova, violoncelist, dirijor al Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova, manager artistic, profesor și impresar, Cristian Florea a studiat muzica cu mari artişti. Ca solist sau dirijor, a colaborat cu numeroase ansambluri muzicale din lume şi are un repertoriu foarte bogat, cu multe prime audiții, înregistrate. Marco Grisanti studiază pianul şi compoziţia la Academia Santa Cecilia, în Roma.

Pianist corepetitor, are o activitate camerală încununată de succes în Italia, Austria, Luxemburg, Spania, Argentina, Grecia, Canada, S.U.A, Japonia. Ceaicovschi, Florea, Grisanti sunt soliştii Triplului Concert pentru vioară, violoncel, pian şi orchestră, compus de Ludwig van Beethoven la Viena în anul 1804 şi dedicat prinţului Lobkowitz.



În partea a doua a simfonicului din această seară, ne vom delecta cu creaţia compozitorului vienez Anton Bruckner. Asemeni lui Beethoven, Bruckner compune 9 simfonii. O vom asculta pe a III-a, în re minor, omagiu adus lui Richard Wagner, compozitor pe care l-a venerat. Anul 1865, în München, marchează momentul când Bruckner asistă la premiera operei wagneriene Tristan şi Isolda.

La pupitrul orchestrei băcăuane se află Florin Totan, experimentat dirijor al Filarmonicii „Ion Dumitrescu” din Rm. Vâlcea. Discipol al maeştrilor C. Bugeanu, Sergiu Celibidache şi F.Ferrara, câştigă concursuri în Austria şi Germania, are turnee de concerte în Europa, S.U.A, Brazilia, Mexic. In Memoriam Celibidache este proiectul prin care Totan face cunoscută filozofia muzicală şi dirijorală a lui Celibidache, în întreaga lume.

Ozana Kalmuski Zarea

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri