23 mai 2024
ActualitateSolicitare către primării pentru susținerea unei educații accesibile și de calitate

Solicitare către primării pentru susținerea unei educații accesibile și de calitate

Membrii proiectului „Școli curate” prin care se propune responsabilizarea autoritățile publice locale în raport cu sistemul educațional, solicită primarilor din județul Bacău să își onoreze atribuțiile legale de administratorii școlilor, în contextul elaborării bugetelor locale pentru anul 2021.

„Școli curate” este inițiativa Societății Academice din România de creștere a gradului de bună guvernare și transparența în școli și licee prin monitorizarea alocării, accesării și cheltuielii resurselor publice și responsabilizarea principalilor actori din comunitatea locală: elevi, părinți și profesori.

„Prin «Școli curate» ne propunem să contribuim la modernizarea educației printr-o finanțarea transparentă și adecvată a școlilor și liceelor din întreaga țară. În acest sens, ambasadorii locali ai proiectului au transmis adrese tuturor primăriilor din județ, prin care semnalau importanța respectării legii în raport cu serviciul public local de educație: acordarea burselor pentru elevii eligibili, alocarea fondurilor necesare pentru investiții și reparații capitale în școli, monitorizarea respectării transparenței decizionale în unitățile de învățământ preuniversitar”, arată inițiatorii proiectului printr-un comunicat.



Solicitările față de primarii din județul Bacău în contextul elaborării proiectelor de buget local pentru anul 2021, sunt următoarele:

  • Acordarea și plata la timp a tuturor burselor școlare pentru elevii eligibili, conform criteriilor stabilite de OMECTS nr. 5576/2011.
  • Introducerea în bugetele locale, prin finanțarea complementară destinată unităților de învățământ preuniversitar, a fondurilor necesare pentru asigurarea dezinfectanților, a măștilor, a hârtiei și săpunului, precum și a altor materiale igienico-sanitare necesare pentru școli;
  • Fonduri pentru investiții, reparații capitale și renovări necesare pentru un process educațional de calitate, pentru modernizarea sălilor de clasă, a laboratoarelor;
  • Asigurarea fondurilor necesare pentru plata serviciilor de pază și protecție în unitățile de învățământ preuniversitar, astfel încât niciun elev din România să nu mai fie nevoit să plătească fondul pentru pază.
  • Redactarea de proiecte pentru absorbția locală de fonduri europene în vedere dotării școlilor, a asigurării infrastructurii necesare și a reparațiilor capitale, acolo unde este necesar, a asigurării infrastructurii și a resurselor de învățare necesare școlarizării elevilor cu dizabilități și/sau cerințe educaționale speciale;
  • Fonduri de investiții în programe de educație comunitară și activități extrașcolare: finanțarea muzeelor, bibliotecilor comunitare și a centrelor de învățare nonformală și de tineret.
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri