27 aprilie 2024
CulturăSofia Vicoveanca şi Florin Piersic, invitaţi speciali la Conferinţa Internaţioanală a Bibliotecilor

Sofia Vicoveanca şi Florin Piersic, invitaţi speciali la Conferinţa Internaţioanală a Bibliotecilor

În seara ultimei zile a Conferinţei Internaţionale a Bibliotecilor, desfăşurată timp de două zile în Bacău, începând cu ora 19.00, la Sala Ateneu, invitaţi speciali au fost solista de muzică populară Sofia Vicoveanca, cu un recital extraordinar de cântece populare şi, în premieră, un recital de poezie din creaţiile proprii. Îndrăgita solistă a cântecului bucovinean a încântat publicul cu cele mai noi melodii de pe ultimul album lansat.

În partea a doua a intrat pe scenă marele actor al scenei şi filmului românesc, Florin Piersic, cu un recital bine gândit şi pus în scenă, intitulat „Florin Piersic…pur şi simplu”. A fost, ca de fiecare dată, o încântare să-l asculţi pe celebrul Mărgelatu, pe extraordinarul actor de teatru şi film, astfel că spectacolul a depăşit cu mult timpul programat.

La finalul celor două recitaluri, Sorin Braşoveanu, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, le-a oferit, în aplauzele spectatorilor, în semn de respect şi apreciere, importante însemne ale judeţului şi câte un imens buchet cu flori.



Desfăşurată timp de două zile, în Bacău (17-18 mai), Conferinţa Internaţională a Bibliotecilor, organizată de Asociaţia Naţională a Bibliotecilor Publice din România şi Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza”, în parteneriat cu Societatea Bibliotecarilor Bucovineni din Cernăuţi şi Asociaţia Bibliotecarilor din Republica Moldova, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean, a reunit peste 120 de bibliotecari din România, SUA, Republica Moldova şi Ucraina.

După ce în prima zi, lucrările s-au desfăşurat la Universitatea „George Bacovia” şi la sediul bibliotecii băcăuane, în plen şi pe secţiuni au fost prezentate peste 50 de comunicări ştiinţifice, cu teme dintre cele mai importante pentru prezentul şi viitorul bibliotecilor publice, a rolului lor în dezvoltarea societăţii, în educaţie, în cultură, a doua zi, vineri, 18 mai, am remarcat predilecţia conferenţiarilor pentru teme care să răspundă provocării erei digitale, a modernizării şi adaptării activităţilor şi programelor la noutăţile tehnice şi tehnologice, cum ar fi: „Nainuva – biblioteca viitorului”, „Story Jumper –competenţe digitale pentru copii”, „Biblioteca locală, memoria comunităţii”, „Cartea electronică versus cartea tipărită” etc.

„În ultima zi a conferinţei am avut un moment cu totul şi cu totul special, pe care l-am intitulat „Unirea bibliotecilor”, punând la cale un acord de colaborare cu bibliotecile din toate provinciile istorice, cu colegii şi pritenii noştri din zona Chişinăului şi Cernăuţiului, gândind că de acum înainte, şi cu ocazia sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, să putem colabora profesional şi cultural. Este foarte important că această conferinţă s-a organizat în Bacău, pentru a arăta că oraşul nostru are potenţial, că înseamnă şi reprezintă şi în plan cultural o frumoasă dimensiune, dar şi pentru a întări imaginea bibliotecii noastre la nivel naţional şi internaţional”, ne-a declarat Adrian Jicu, director al Bibliotecii „Costache Sturdza” Bacău.

Invitaţi de seamă ai conferinţei au fost poeţi şi critici literari, despre care am scris în ediţiile anterioare ale ziarului nostru, au avut loc lansări de carte, de albume, expoziţii de caricatură şi recitaluri de poezie, astfel că, în final, cele dimensiuni ale conferinţei- profesională şi culturală şi-au atins scopul, fiind o avanpremieră la sărbătoarea din luna iunie, când Biblioteca „Costache Sturdza” împlineşte 125 de ani de existenţă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri