29 aprilie 2024
CulturăSinestezii vizuale, daruri de la Ilie Boca şi Ovidiu Ungureanu

Sinestezii vizuale, daruri de la Ilie Boca şi Ovidiu Ungureanu

Inedit? Frumos? Încântare? Experiment reuşit? O împletire neobişnuită a simţurilor? Fiecare dintre privitori poate alege şi filtra, după propria receptare. Toate la un loc se întâlnesc în ceea ce doi artişti, unul plastic, maestrul Ilie Boca, şi un altul, Ovidiu Ungureanu, artist fotograf, au denumit “Sinestezii vizuale”, după o interesantă şi elaborată formă colaborativă, care a condiţionat/realizat un dialog între două medii artistice de exprimare vizuală, pe acelaşi spaţiu.

Este, în acealşi timp, şi un dialog între generaţii, între doi artişti care propun celor care iubesc arta şi mai au timpul necesar pentru a intra, în aceste zile, în Galeria “Frunzetti” (Sala Nouă), o expoziţie în care “se pune în discuţie un procedeu de juxtapunere al unor practici artistice experimentale, care decriptează temporal şi totodată speculativ atitudinile ofertei şi luării în posesie”, după cum precizează din capul locului conf.univ.dr. Bogdan Teodorescu, curatorul expoziţiei, profesor la Facultatea de Arte Vizuale din Iaşi, iar Dionis Puşcuţă, artist plastic, a venit cu explicaţia din DEX ’09 (2009): SINESTEZÍE, sinestezii, s. f. Asociație între senzaţii de natură diferită care dau impresia că sunt unul simbolul celuilalt. – Din fr. synesthesie. Nu mai intru în detalii tehnice (fotografie, prelucrare, pictură peste fotografie, combinarea griurilor, confecţionarea ramelor, fiecare de nuanţe diferite, în ton cu povestea de pe fiecare tablou etc.)

Da, fiecare lucrare este o poveste, cu rădăcini în Botoșana (Suceava), satul de unde a pornit în lume Ilie Boca, cu toate miturile, poveştile, obiceiurile şi tradiţiile lui, transfigurate în arta nemuritoare a patriarhului artei plastice băcăuane. Dar şi de la Tescani, un alt loc de poveste, spusă şi pe notele lui George Enescu, dar şi de sutele de artişti plastici care au băut din roua plopilor şi stejarilor din parcul Castelului familiei Rosetti-Tescanu. Ovidiu Ungureanu, cu toată aparatura din dotare, a bătut, împreună cu Ilie Boca, uliţele şi dealurile copilăriei maestrului, le-a atras pe peliculă şi apoi l-a invitat pe maestru să le dea viaţă. Ce a ieşit?



“Imagini stratificate, care propun un background vizual alb-negru, încărcat de emoţii, în care fotograful stabileşte un loc de întâlnire cu pictorul, în spaţiul comun rural moldovenesc”, cum scrie în continuare în textul de prezentare, curatorul expoziţiei. Sunt pe simeze două realităţi, una frustă, dezolantă, surprinsă de camera fotografică, şi o alta optimistă, desprinsă din spaţiul narativ al povestirilor şi al caracterelor arhetipale populare. Dacă majoritatea lucrărilor sunt transpuneri alb-negru, într-un spaţiu restrâns al sălii de expoziţii, ne frapează culoarea, fotografii din arhiva proprie a lui Ovidiu Ungureanu, în care descifrăm simbolurile Sărbătorilor Pascale, explozie temperată de tuşele imbibate de gânduri, amintiri, forme, care ordonează imaginea în mesaj, ce poartă amprenta pictorului-simbol al Bacăului, al ţării şi al lumii.

“Lucrarea” celor doi artişti este, după cum ne-au mărturisit, un dar pentru toţi băcăuanii, pentru a ne face mai frumoase şi mai bogate aceste zile, când sărbătorim Învierea Domnului.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri