17 mai 2024
HomeActualitateSimpozionul Naţional "Vasile Pârvan", o "podoabă" a spiritului, ştiinţei şi adevărului.

Simpozionul Naţional “Vasile Pârvan”, o “podoabă” a spiritului, ştiinţei şi adevărului.

Simpozionul Național „Vasile Pârvan” se desfășoară în perioada dintre nașterea marelui istoric, „părintele arheologiei românești”, Vasile Pârvan (28 septembrie 1882) și data (6 octombrie, 1408) de atestare documentară a localității Bacău. Manifestare de înaltă ținută științifică și academică, Simpozionul Național dedicat marelui arheolog Vasile Pârvan, născut la Huruiești – Bacău, a fost deschis de dr. Sebastian Alin Popa, noul manager al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, care a transmis mesajul de bun venit tuturor oaspeților din țară și din Bacău, profesori universitari, muzeografi, arheologi, istorici, cercetători, conservatori, directori ai unor muzee de istorie din țară.

A fost prezent și Liviu Miroșeanu, viceprimar al municipiului Bacău, oraș care împlinește pe 6 octombrie 615 ani de atestare documentară, care a felicitat organizatorii și a urat succes lucrărilor simpozionului. Un program bogat, divers și interesant, un adevărat maraton prin istoria Bacăului și a țării, conferințe, lansări de carte și reviste, expoziții, schimburi de experiență.



Am remarcat prezența la simpozion și a doamnei Eugenia Antonescu, arheolog, soția celui care a înființat, în Bacău, primul muzeu de artă și istorie, în 1957. Lucrările se desfășoară în plen și pe secțiuni, prima conferință științifică „Un enciclopedist latin – Plinius cel Bătrân. 2000 de ani de la naștere” a fost susținută de prof.univ.dr. Nelu Zugravu, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza”, Facultatea de Istorie, Iași, urmărită cu mare interes de publicul prezent, mai ales că universitarul ieșean nu numai că este un bun orator, dar a venit și cu un conținut bazat pe informații inedite, atât din istoria imperiului cât și a marelui învățat.

A urmat lansarea ediției cu numărul 52 a Revistei CARPICA, al cărei fondator a fost același neobosit și inegalabil om de cultură, care a fost Iulian Antonescu, în paginile căreia au semnat personalități remarcabile ale științei românești. Revista a beneficiat de prezentarea de excepție a istoricului dr. Lăcrămioara Stratulat, director general adjunct al Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași, care, totodată a omagiat personalitățile care au marcat activitatea muzeului băcăuan, Iulian Antonescu, Viorel Căpitanu, Ioan Mitrea, Alexandru Artimon.

Structurată pe patru secțiuni: Arheologie, Istorie, Heraldică, numismatică, Note și recenzii, în cele peste 500 de pagini semnează și publică 50 de autori, nume consacrate în aceste domenii. Una dintre cele mai longevive și prestigioase reviste de istorie și arheologie, CARPICA apare cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău și este condusă de un colectiv format din dr.Lăcrămioara -Elena Istina (redactor șef),  dr. Marius -Alexandru Istina – secretar științific, prof.dr.Anton Coșa, dr. Brândușa Elena Popovici, Marina-Mihaela Bărbieru – membri.

O altă revistă care apare în Bacău, fondată și coordonată de prof. Vilică Munteanu, președinte al Asociației Arhiviștilor din Bacău, este Acta Bacoviensia, aflată acum la ediția a XVIII-a, care, aveam să aflu, apare cu sprijinul financiar al unor sponsori, oameni cu mare drag și dragoste față de istoria noastră. Remarcabilă și inițiativa prof. dr. Anton Coșa, care a publicat, cu sprijinul colegilor din muzeu un nou volum din seria „Podoabe din patrimoniul Muzeului de Istorie Bacău, tipărită la Editura Magic Print Onești, proiect finanțat de Consiliul Județean.

Tot în prima parte a zilei au fost vernisate trei mari și valoaroase, din punct de vedere științific, expoziții. Una foto-documentară: Un sat și o sută de ani: Nicolae Bălcescu-Bacău, realizată și prezentată de dr. Iulian Bucur, expoziţia de arheologie şi etnografie: Târgurile medievale Bacău şi Trotuş (615 ani de la emiterea documentului din 6 octombrie 1408), prezentată de dr. Lăcrămioara Istina, şi ultima, o expoziţie de autor: Fotografii din dronă pe proiectul Centurii Bucureşti Nord, lot 2, la care a lucrat şi fotografiat arheologul Dănuţ Prisecaru. Au urmat lucrările pe secţiuni (Arheologie, Istorie, Personalităţi, muzeografie, monumente, medalistică, Istorie şi arhivistică).

Un moment apreciat şi aplaudat a fost cel din intervenţia doamnei Eugenia Antonescu care, în final, le-a urat organizatorilor, întregului colectiv din Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, ca, în 2033, să-i găsească tot aici, în sediul construit special pentru această destinaţie, cu eforturi uriaşe, începând cu 1990, la iniţiativa unor oameni de mare valoare intelectuală, patrioţi, cu dragoste faţă de valorile patrimoniului inestimabil al judeţului Bacău, fie el istoric, arheologic, etnografic şi de artă.

Simpozionul continuă şi vineri, 6 octombrie.

 

Alte titluri
Alte titluri

Un șofer de TIR, rămas în pană, ajutat de un jandarm băcăuan

Într-o zi aparent obișnuită, un eveniment neașteptat a avut...

Turismul în judetul Bacău: în creștere dar este loc și de mai bine

În anul 2023, județul Bacău a cunoscut o creștere...

Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale recrutează 52 de soldați gradați profesioniști

Comandamentul Forțelor pentru Operații Speciale anunță deschiderea unui concurs...

Ultimele știri