26 aprilie 2024
ContrasensSfârsitul familiei nucleare?

Sfârsitul familiei nucleare?

Schimbarile economice si sociale de dupa Al Doilea Razboi Mondial au farâmitat vechile modele; tinerii au dorit sa scape de constrângerile morale si financiare si au decis sa nu mai locuiasca impreuna cu parintii. Vechiul tip de familie, in care, sub acelasi acoperis traiau mai multe generatii, de la bunici, parinti copii pâna la nepoti, a fost inlocuit cu familia “nucleara”, compusa din parinti si copiii minori.

Din punct de vedere social, aceasta schimbare a insemnat renuntarea la traditionalism, la cutume morale, acceptarea schimbarilor, implementarea progresului tehnico-stiintific si, nu in ultimul rând, o crestere a consumului. Fie ca vorbim de capitalism sau de comunism, in societate s-au produs aceleasi schimbari, diferit fiind doar ritmul acestora.

Un studiu realizat la nivel european si dat publicitatii zilele trecute ne arata, insa, ca modelul de familie “nucleara” este pe cale sa dispara. Aproape jumatate din persoanele cu vârste cuprinse intre 18 si 30 de ani din cele 28 de tari europene studiate traiesc inca impreuna cu parintii.

Procentul este mai mare in tarile afectate grav de criza economica; de exemplu, patru din cinci tineri italieni locuiesc inca impreuna cu parintii, in vreme ce, in Marea Britanie, procentul este de numai 26%. Pe termen lung, consecintele ar putea fi mai dramatice decât imbatrânirea masiva a populatiei europene provocata de amânarea casatoriei si, deci, a nasterii copiilor.

Criza economica poate determina, prin revenirea la familia extinsa, nu doar cresterea dependentei tinerilor fata de parinti, dar si modificari sociologice generate de intarirea legaturilor spirituale: un conservatorism mai accentuat, minimalizarea riscurilor in luarea deciziilor, alunecarea catre dogmatismul religios, chiar fundamentalism.

Pe de o parte, o mai buna morala nu strica; pe de alta parte, sa nu uitam ca majoritatea razboielor si a crimelor comise de state s-au facut in numele moralei, fie ca a fost vorba despre incercarea de a impune suprematia unei religii, ori de dorinta de a impune altora un model economic si moral, considerat a fi superior.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri