26 aprilie 2024
ActualitateServicii sociale pentru fiecare vârstnic

Servicii sociale pentru fiecare vârstnic

Pensionarii băcăuani au fost invitați, luni, în sala mare a Consiliului Județean (CJ) pentru a fi prezenți la lansarea unui proiect derulat de Fundația de Sprijin Comunitar (FSC) și partenerii săi, Asociația Four Change și Universitatea Danubius Galați. Un proiect național care le este dedicat: „Servicii sociale pentru fiecare vârstnic – pachet de achiziții de servicii în fiecare comunitate”.

La conferința de lansare au participat Elena Hărătău, deputat PSD, Sorin Brașoveanu, președintele CJ, Daniela Țîțaru, director al DGASPC Bacău, Carmen Fifirig, director al DAS Bacău, Ronnie Buhr, cetățean elvețian, președintele organizației „Mână în mână”, primari, consilieri și specialiști din domeniul serviciilor sociale. Prin acest eveniment, FSC a dorit să marcheze Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, dar și să facă ceva concret pentru acestea.

„Sunt multe zile deosebite în an, dar aceasta mi se pare extraordinară pentru că într-o lume în care se îmbătrânește accelerat și în care numărul persoanelor vârstnice crește alarmant, lucru firesc de altfel, e bine să gândim împreună soluții pentru a pune pe harta serviciilor existente și pe cele destinate vârstnicilor”, a declarat Gabriela Achihăi, președinta FSC.



„Să nu lăsăm pe nimeni în urmă”

Proiectul lansat pe 1 octombrie promovează un pachet legislativ terțiar care va face mai lesnicioasă contractarea de servicii sociale pentru seniori. Gabriela Achihăi le-a amintit celor prezenți că toți vor ajunge bătrâni cândva, apoi citat un principiu promovat de ONU care i-a plăcut foarte mult: „Să nu lăsăm pe nimeni în urmă.” A sunat ca o invitație, iar Elena Hărătău, deputat, i-a asigurat pe organizatori și invitați că va sprijini în Parlament această inițiativă și va fi mereu alături de persoanele vârstnice. Și chiar va fi necesar deoarece proiectul prevede elaborarea unui pachet de documente. „Există legislație în domeniul achizițiilor publice, dar nu există norme de aplicare.


Am încheiat un contract cu un expert care va instrui 75 de reprezentanți ai unor ONG-uri din țară pe achiziții de servicii sociale”, a explicat Irina Avorniciței, manager de proiect. După instruire, ei vor lucra la elaborarea normelor metodologice, care vor deveni inițiativă legislativă. „Și atunci, primarii nu vor mai avea scuza că nu au pârghiile necesare pentru a contracta servicii sociale!”, a declarat Aurelia Pasăre, președinta Asociației Four Change. Aceasta a explicat că ceea ce face FSC în Bacău este un exemplu de bună practică, care în alte regiuni ale țării lipsește:

„În vest, lucrurile se mișcă datorită asociațiilor Caritas, dar în sud lucrurile stau chiar dramatic. În Giurgiu, Four Change e singurul furnizor de servicii sociale licențiat. Și în Moldova sunt puține ONG-uri care au relații contractuale cu primăriile. Fac excepție județele Bacău și Iași.” Proiectul mai are, între obiective, organizarea a cinci mese rotunde (ONG-autorități), instruirea a 50 de ong-iști în lobby și advocacy, elaborarea unui ghid de consolidare a dialogului civic și 15 întâlniri cu decidenții politici.

„În lume sunt 700 de milioane de persoane cu vârsta peste 60 de ani. Până în 2050 vor fi 2 miliarde, ceea ce va însemna 30 la sută din populația lumii. Nevoia de servicii se manifestă la cel puțin 20 la sută din populația vârstnică actuală, dar este acoperită doar 0,23 la sută”, a declarat Gabriela Achihăi, președinta FSC.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri