27 aprilie 2024
ActualitateServicii medicale în clinici universitare din UE decontate de Casa de Sănătate...

20 de băcăuani s-au tratat în străinătate GRATUIT

Servicii medicale în clinici universitare din UE decontate de Casa de Sănătate Bacău

De când am intrat și noi în Uniunea Europeană, ni s-au deschis granițele și pentru a beneficia de servicii medicale în afara țării. Numai în ultimii trei ani, 20 de băcăuani s-au tratat gratuit în străinătate, iar costurile au fost decontate de Casa de Sănătate. Cum se poate apela la aceste servicii, cine poate beneficia de aceste tratamente și în ce condiții?

Formularul care stă la baza decontărilor serviciilor medicale în spitalele sau clinicile din spațiul european este E 112 (sau S2). Acesta oferă persoanei asigurate într-un stat UE sau din Spațiul Economic European, inclusiv în Confederația Elvețiană, posibilitatea de a face dovada dreptului la un tratament medical planificat (sau programat) într-o altă țară decât cea în care locuiește.

Atunci când o persoană se deplasează într-o altă țară pentru a beneficia de un tratament medical, costurile acestuia vor fi acoperite exclusiv de instituția de asigurări de sănătate de care aceasta aparține (în speță, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bacău), cu o singură condiție însă: să fie solicitat în prealabil acordul acesteia (printr-o autorizare prealabilă).



Acest acord nu se poate refuza în situația în care, deși tratamentul solicitat poate fi asigurat în țara solicitantului, acesta nu este disponibil în termenul necesar, raportat la starea de sănătate a solicitantului la momentul respectiv. „Cu alte cuvinte, aceste tratamente în străinătate se aprobă doar atunci când ele nu pot fi acordate în timp util în țară pentru salvarea pacientului. Foarte important este ca tratamentul solicitat să se regăsească printre serviciile medicale din pachetul de bază acordate asiguraților din România”, a explicat Marius Savin, președinte-director general al Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate Bacău.

Procedura emiterii formularului E 112/S2

În vederea obținerii formularului E 112/S2, persoana interesată depune o cerere la CJAS Bacău în evidența căreia aceasta este înregistrată ca persoană asigurată. Cererea va fi însoțită de următoarele documente:

* copie de pe actul de identitate sau de pe certificatul de naștere, după caz;
* dosarul medical, care va conține, pe lângă înscrisuri medicale, raportul medical din care să rezulte diagnosticul, precum și recomandarea medicală pentru efectuarea tratamentului;
* confirmare scrisă din partea unității sanitare din statul membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European /Confederația Elvețiană în care se intenționează efectuarea serviciului medical, cu privire la disponibilitatea acesteia de a acorda respectivul serviciu medical, în baza formularului E 112/S2, în perioada indicată de persoana solicitantă, pe baza recomandării medicului curant care întocmește raportul medical.

Din raportul medical trebuie să rezulte că serviciul medical solicitat face parte din pachetul de servicii de bază de care beneficiază asigurații în sistemul de asigurări sociale de sănătate din România, precum și faptul că acesta nu poate fi efectuat într-un interval de timp rezonabil în niciuna dintre unităţile sanitare din România, luând în considerare starea curentă de sănătate a persoanei solicitante și evoluția probabilă a bolii. Toate documentele medicale, precum și raportul medical trebuie să fie datate, semnate și ștampilate.

Formularul E 112/S2 se eliberează înainte de plecarea persoanei beneficiare. Acesta trebuie prezentat la instituția competentă de asigurări de sănătate din țara în care va beneficia de tratament medical planificat. Tratamentul va fi acordat în aceleași condiții de îngrijire și plată în care este acordat și cetățenilor țării respective. Acest lucru ar putea să însemne și achitarea unei părți din costuri, în funcție de legislația națională a statului respectiv.

CJAS Bacău a eliberat trei formulare E112 în 2016, alte opt în 2017 și nouă formulare E 112 în primele 8 luni ale acestui an. Beneficiarii acestor formulare au fost copii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani; un singur formular a fost aprobat pentru o pacientă în vârstă de 37 ani. Formularele respective au fost acceptate, în special, de clinici din Germania și Italia. Toate serviciile medicale primite de pacienți pe perioada valabilității formularului E 112 sunt decontate integral de CJAS Bacău.

Marius Savin

„Atenție, însă! Casa de Asigurări de Sănătate din România NU decontează servicii medicale precum stabilirea diagnosticelor, analize, investigaţii solicitate de medicul care a preluat cazul în străinătate și nici transportul pacienţilor şi al însoţitorilor (valabil şi în cazul copiilor) sau şederea în spital a însoţitorilor.”
Marius Savin, președinte-director general al Casei Județene a Asigurărilor de Sănătate Bacău
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri