26 aprilie 2024
ActualitateSeminar județean la Centrul „Oxigen”: Despre adolescență și problemele adolescenților

Seminar județean la Centrul „Oxigen”: Despre adolescență și problemele adolescenților

Sucursala Teritorială Bacău a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR) a organizat vineri, la Centrul pentru sănătate „OXIGEN” din Bacău, seminarul județean ”Despre adolescență și adolescenți. Abordare transectorială a adolescenței”.

Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Asociația Socio-Medicală „SILOAM” – Centrul „Izvorul Tămăduirii”, Asociația „Stop Drog” – Centrul „Oxigen”, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) al județului Bacău și Asociația „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din Hârja.

„Evenimentul a fost organizat cu scopul de a aduce împreună profesioniști din domenii diverse – asistență socială, psihologie, educație, sănătate – care îi drept beneficiari direcți pe adolescenți pentru a discuta despre provocări, oportunități și soluții care să asigure diminuarea riscurilor și vulnerabilităților” arată Lucian Bodor, președintele Sucursalei CNASR Bacău.



Sărăcie, excluziune socială, lipsa modelelor

Raportul Comisiei Europene din 2012 privind ocuparea forței de muncă subliniază faptul că jumătate dintre adolescenții României se confruntă cu riscul excluziunii sociale, ceea ce presupune existența unor probleme în realizarea integrării sociale, integrării civice, economice și integrării interpersonale (apartenența la sistemul familial și comunitate).

Despre adolescenți și problemelor lor au vorbit pr. Liviu Burlacu, coordonatorul programului terapeutic „Stop Drog”, Marta Butnaru, inspector de specialitate la CPECA, Linda Ciobănița, Direcția de Sănătate Publică Bacău, pr. Ilarion Mâță, președintele Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, prof. Amalia Diaconu de la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Iuliana Onțanu, asistent social, coordonator al Centrului de Resurse pentru Adolescenți, și Iulia Adreea Ghirvu, elevă a Colegiului „Ferdinand I”.

„Adolescența este o perioadă a schimbărilor profunde: trecerea de la un sistem de învățământ la altul, schimbarea mediului, separarea temporară de familie, presiuni din partea grupului de egali, menținerea unei relații de dependență față de părinți în contrapondere cu dorința de indenpendeță.

Acestei stări de fapt i se suprapune, în cazul adolescenților vulnerabili, situația precară a familiei, lipsa unor modele comportamentale pozitive corelată cu expunere la comportamente precum, consumul de alcool, tutun, riscul de abandon școlar fiind mult mai mare în aceste situații”, afirmă Lucian Bodor, președintele CNASR Bacău.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri