8 mai 2024
ActualitateȘedință de Parlament European simulată în Bacău

Ședință de Parlament European simulată în Bacău

Central Plazza Medical Mall/ Voluntar Hub din Bacău a găzduit marți o simulare de ședință plenară a Parlamentului European, un eveniment organizat de Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA. Activitatea a fost ultima dintr-o serie de evenimente desfășurate în cadrul unui amplu proiect. Participanții și-au asumat rolul de europarlamentari și, grupați pe grupurilor politice din cadrul Parlamentului European, au dezbătut și votat propunerile pregătite în cadrul primelor patru activități.

Astfel, în perioada 20 iulie – 21 august 2019 tinerii curioși de modul de funcționare și rolul instituțiilor Uniunii Europene, mai ales al Parlamentului European, au avut șansa de a participa la o serie de simulări de Parlament European organizate de Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA. Primele patru activități au fost simulări ale comisiilor Parlamentului European, activități prin care tinerii au descoperit cum funcționează Parlamentul European și cum lucrează membrii acestuia în comisiile de specialitate.

„Prin seria de simulări de Parlament European ne-am propus să creștem interesul tinerilor față de subiectele dezbătute în prezent la nivel european. Vrem ca tinerii băcăuani să își dezvolte propriile opinii, să îi ajutăm să înțeleagă modul de funcționare al unei instituții europene, dar mai ales vrem ca tinerii să își dezvolte sentimentul de cetățean european și să își asume identitatea europeană”, a declarat Victor Cătălin Toma, președintele Asociației pentru Dezvoltare Activă ADA.



După patru simulări de comisii de lucru din Parlamentul European, în cadrul cărora participanții au analizat și dezbătut teme de interes european din domeniul educației, dezvoltării profesionale, culturii și artei, sportului și sănătății, pe 21 august 2019 a avut loc ultima simulare de ședință plenară a Parlamentului European. Participanții și-au asumat rolul de europarlamentari și, grupați pe grupurilor politice din cadrul Parlamentului European, au dezbătut și votat propunerile pregătite în cadrul primelor patru activități.

„Scopul primelor patru simulări de Parlament European a fost de a introduce participanții în atmosfera Parlamentului European, mai exact, de a-i înțelege modul de funcționare și ce presupune activitatea europarlamentarilor și a comisiilor de specialitate. În cadrul ultimei activități, tinerii băcăuani au putut participa la o simulare de ședință plenară, punctul culminant al activității Parlamentului, și au avut oportunitatea să experimenteze atmosfera discuțiilor grupurilor politice și dezbaterilor în plen care au loc într-o astfel de ședință”, a declarat Bianca-Cristina Butacu, coordonatorul proiectului.
Activitățile au avut loc în cadrul proiectului Youth for Democracy implementat de către Asociația pentru Dezvoltare Activă ADA în perioada ianuarie – decembrie 2019 prin programul Corpul European de Solidaritate.

Prin acest proiect, ADA își propune creșterea gradului de participare la viața democratică a tinerilor din județul Bacău în perspectiva alegerilor europene și naționale din 2019 și 2020, prin activități de informare și formare a competențelor democratice.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri