* s-a propus să nu se mai subvenționeze energia taermica livrate băcăuanilor * prețul gigacaloriei plătit de locatari să fie egal cu costul de producție plus un adaos comercial

Ședința extraordinară de marți a Consiliului local Bacău a adus în discuție problema subvenționării energiei termice livrate celor aproximativ 15.000 de apartamente care au mai rămas racordate la rețeaua centralizată. Problema a fost deschisă de faptul că Thermoenergy, cel care a preluat activele defunctului CET, a înregistrat, ca în fiecare an datorii mari către furnizorul de gaz metan.

Consilierii au fost invitați să mandateze reprezentantul orașului în AGA de la Thermoenergy să cesioneze creanțele companiei către furnizorul de gaz. Este vorba despre suma de 18 milioane de lei care vor trebui achitați pentru gazul consumat în acest an și care ar urma să provină din încasările Thermoenergy.



“Această societate merge în pierdere. Sunt circa 15 milioane de lei în fiecare an pe care băcăuanii trebuie să-i achite Thermoenergy”, a spus consilierul Dragoș Ștefan (PMP). “Vom discuta și va trebui să regândim această politică de subvenționare”, a fost de acord primarul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu.

“Prețul gigacaloriei să plece din Thermoenergy cu prețul de cost plus un mic adaos”, a plusat Dragoș Ștefan. “Sunt de acord cu dvs., e necesară o discuție în acest sens”, a spus și primarul Stanciu-Viziteu. “Să nu fim populiști! Problemele Thermoenergy țin de infrastructură de distribuție. Principala problema este gazul, trebuie să diversificăm sursele de energie pentru producerea agentului termic”, a intervenit Cristian Ghinghes (PLUS). Gheorghe Huluță (Pro România) a propus preluarea Thermoenergy de către Guvern, cum se întâmplă la Constanța și București.

“Să fie luată o greutate de pe umerii noștri. UAT-urile nu mai pot face față pierderilor care se înregistrează”, a spus acesta. Huluță a propus să nu se elimite de tot subvențiile, pentru că de acestea nu beneficiază oamenii cu bani, cum s-a spus. “Cei care au bani și-au pus centrală”. Primarul Bacăului a încheiat discuția spunând că politica de subvenții va fi rediscutată și se va încerca solicitarea sprijinului Guvernului.

În ședința de marți s-a votat și rectificarea de buget, așa cum a fost prezentată de Deșteptarea, cu excepția sumei de 535.000 de lei pentru Referendumul local propus de primar. Acești bani și toate amănuntele legate de referendum se vor discuta într-o ședința programată vineri, 13 noiembrie.

În ședință s-au votat acordarea unor ajutoare de urgență și a unui premiu pentru o băcăuanca ajunsă la vârstă de 100 de ani, s-a aprobat contul de execuție al Bugetului local pe trimestrul III, proiectul și a cheltuielile pentru modernizarea și reabilitarea CTC ”N.V. KARPEN” și desemnarea reprezentanţilor Consiliului Local al Municipiului Bacău în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Peste ordinea de zi deja anunțată au fost votate mai multe hotărâri referitoare la un proiect regional de apă-canal. Între acestea s-a votat și majorarea tarifelor la apă potabilă și la apele uzate, în următorii ani. Astfel, un metru cub de apă, care acum costă 4,05 lei, va ajunge în 2026 la 5,48 de lei, suma la care se va adaugă TVA dar și rată inflației anuale.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"