27 aprilie 2024
ActualitateSecția de Oftalmologie are nevoie de medici

Spitalul Județean de Urgență se prezintă

Secția de Oftalmologie are nevoie de medici

Pavilionul în care funcționează Secția de Oftalmologie din spital a fost complet reabilitat din fonduri ale Consiliului Județean Bacău, condițiile hoteliere fiind de excepție. Aparatura medicală este de ultimă generație și a fost achiziționată din veniturile proprii ale spitalului. Secția funcționează cu 25 de paturi în spitalizare continuă, 3 paturi spitalizare de zi, 7 medici și 11 asistenți medicali. Anual sunt rezolvate aici circa 1.400 de cazuri în spitalizare continuă și 1.600 în spitalizare de zi. Alte detalii despre cazuistică, intervenții și probleme ale secției ne-au fost oferite de către dr. Dana Călțaru (foto), medic șef.

– Doamna doctor, haideți să vorbim, pentru început, de adresabilitatea pe secție, pentru că de fiecare dată când am venit aici am observat că sunteți asaltați de pacienți.
– Așa este, mereu suntem aglomerați, indiferent de perioadă. Și pe holurile din policlinică este aglomerat, unde programările s-au dus deja cu două luni înainte. Nu facem față la bonurile din policlinică. Avem și regim de policlinică, un cabinet pe ambulatoriul de specialitate aici, pe secție, și încă unul în spitalul mare. Pentru a putea face față numărului mare de pacienți, ar mai fi nevoie de medici. Asta este marea noastră problemă. Ne dorim măcar încă un oftalmolog, s-a scos postul la concurs, de mai multe ori, dar nu s-a prezentat nimeni, din păcate. Este doar un medic pe pediatrie, în ambulatoriul de specialitate adulți este un medic, prin rotații se mai fac consultații și de către medicii de pe secție, dar nu facem față.

– Am aflat că lucrează pe secție și un medic care se ocupă direct și de Programul Național de prevenire a orbirii la bebeluși.
– Da. De acest program, coordonat de Institutul de Ocrotire a Mamei și Copilului, se ocupă dr. Corina Țăranu, care face screening printre mamele cu bebeluși prematuri, dar și printre pacienții cu risc de a dezvolta retinopatia de prematuritate. Acest program se derulează aici în spital, pe secția noastră, pe circuite separate. Bebelușii sunt văzuți aici, iar copiii, în ambulatoriul de specialitate. Există și acolo un cabinet, pe care sperăm să îl dotăm și mai bine decât este, cu ce ne trebuie. Este, deocamdată, aparatură inclusiv pentru dezambliopizare, necesar la antrenarea creierului de a utiliza semnalele vizuale provenite de la ochiul cu vedere slabă, pentru a atenua diferența de refracție dintre ochi, care netratată la timp duce la scăderea definitivă a vederii ochiului afectat, dar, pe ambulatoriu, mai e nevoie de un aparat de determinare a refracției. Personal există, avem cum să coordonăm și astfel de servicii medicale, inclusiv terapii de recuperare.



– Secția de Oftalmologie este însă și una chirurgicală, adică aici se efectuează și operații, nu numai consultații de specialitate.
– De aceea vorbeam și de nevoia acută de medici. Pentru că noi facem și consultații, și intervenții în sala de operație, și consultații la control post-operator, urgențe, consult interclinic. Sunt cel puțin 20 de pacienți, pe zi, de medic. Nu avem timp să ne plictisim. Sunt și internări, și spitalizări de zi, avem și pacienți cu infecții de ochi, urmare a unor traumatisme sau a neglijării unei răni sau afecțiuni, care au nevoie de mai multe zile de spitalizare. Ca operații, în principal sunt cataractele, glaucomul, urgențele, strabismul, cel mai mult la adulți. Operăm și copii, în blocul operator de la Pediatrie, unde mai avem nevoie de un microscop operator. Avem pacienți de toate vârstele, chiar este îngrijorător că a scăzut vârsta pacienților care încep să aibă o problemă reală de vedere. De exemplu, avem pacienți sub 30 de ani, diagnosticați cu cataractă.

– Cum este cu decontarea operației de schimbare de cristalin prin Casa de Sănătate. Vorbim de o intervenție chirurgicală absolut necesară atunci când dioptriile sunt peste limita de corecție cu laser sau atunci când probabilitatea apariției cataractei este mare. Mai trebuie să scoată pacientul asigurat bani și din propriul buzunar?
– Casa de Asigurări de Sănatate ne ajută foarte mult. Majoritatea pacienților își obțin în maximum două luni decontul. Mai plătesc o diferență de cost pentru un cristalin mai performant, pentru că de la Casă se decontează, exact ca și la medicamente, produsul de bază, la prețul de referință. Adică, se decontează în jur de 280 de lei, iar cel mai bun cristalin poate ajunge și la 4.000 de lei, dacă vorbim de cele performante, multifocale, strict personalizate pe ochiul pacientului la cererea acestuia, însă marea majoritate a pacienților noștri mai plătesc o diferență între 30 și 400 de lei, ceea ce nu e foarte mult. Aceste tipuri de intervenție se pretează foarte bine la spitalizările de zi, adică externarea se face în aceeași zi cu operația în sine, mai ales când vorbim de pacienți care sunt din Bacău.

– Dotarea pe secție?
– Dotarea este la cel mai înalt nivel. Sincer, nu știu ce ne-ar lipsi pentru patologia cu care ne confruntăm. Avem două săli de operație, una septică și una aseptică. Pe cea aseptică o folosim în mod obișnuit, iar pe cea septică, pentru sepsis și intervențiile mici. Avem microscop operator, faco-emulsificator, biometru, oftalmoscop, aspirator chirurgical, laser pentru retinopatia diabetică, pentru cea de prematuritate, pentru intervențiile pe pol posterior, avem cam tot ce trebuie. Și confortul de pe secție este foarte bun, e frumos, e curat, și nu o spunem noi, ci pacienții care au venit aici.

– În loc de concluzii: alegem sistemul medical privat sau ne adresăm spitalului de stat, dacă avem o problemă medicală oftalmologică?
– Aici este o discuție… foarte la modă. Eu, personal, cred că pacienții au drepturi, iar dreptul lor primordial, fundamental, este să își poată alege medicul. Sunt pacienți care vor neapărat în privat și pacienți care aleg spitalul de stat. Cred că și unii, și alții trebuie ajutați. Iar, dacă acești pacienți vor la anumit medic, din diverse motive, e dreptul lor. S-a produs în ultima perioadă o campanie extrem de virulentă la adresa spitalelor de stat, în ceea ce privește igiena. Este o campanie nefondată, pornită din rațiuni economice, materiale, de către cei care sunt în spitalele private. Și nu este adevărat. De aici și această dilemă, ce alegem? Eu, ca pacient, dacă vreau să mă operez la un coleg de-al meu în privat, e dreptul meu. La fel e și dacă aleg spitalul de stat. Dacă la un anumit medic trebuie să stai pe lista de așteptare trei luni și eu vreau să mă operez săptămâna viitoare, e dreptul meu să aleg, iar sistemul trebuie să îmi ofere condiții pentru a face această alegere. Vorbesc și ca medic, și ca pacient. Am pacienți care vor să fie operați de mine, dar nu aici, pe secția spitalului, ci în privat. Și e problema lor de ce! Important este să aibă posibilitatea să aleagă și să nu i se îngrădească drepturile.

Medicii care lucrează pe această secție:
– dr. Dana Călțaru, medic primar (șef secție)
– dr. Cristian Chelaru Postolache, medic primar
– dr. Oana Chelaru Postolache, medic primar
– dr. Camelia Fînaru, medic primar
– dr. Alina Popa, medic specialist
Contract doar pe gărzi: dr. Anca Ivanciu (medic specialist) și dr. Corina Țăranu (medic specialist)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri