26 aprilie 2024
ActualitateSe rup cătuşele

UZUL ŞI ABUZUL DE DREPT

Se rup cătuşele

O nouă Decizie a Curţii Constituţionale, pronunţată în data de 25 oct. a.c., a carei motivare nu era publicată la data redactării prezentului material, ne dă speranţa că România va deveni un stat în care dreptul să prevaleze.

Practic, de la momentul publicării în Monitorul Oficial a Deciziei CCR, toate persoanele condamnate definitiv în materie penală, pentru infracțiuni dezincriminate ori declarate neconstituționale prin Decizii ale CCR, vor putea cere în instanță, prin cereri de constatare a dezincriminării, anularea deciziilor de condamnare. Conform prevederilor art. 595 al.1 din Noul C.P.P. „Intervenirea unei legi penale noi (1) Când după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare sau a hotărârii prin care s-a aplicat o măsură educativă intervine o lege ce nu mai prevede ca infracţiune fapta pentru care s-a pronunţat condamnarea ori o lege care prevede o pedeapsă sau o măsură educativă mai uşoară decât cea care se execută ori urmează a se executa, instanţa ia măsuri pentru aducerea la îndeplinire, după caz, a dispoziţiilor art. 4 şi 6 din Codul penal…..” Codul penal la art.4 prevede:

„Legea penală nu se aplică faptelor săvârşite sub legea veche, dacă nu mai sunt prevăzute de legea nouă. În acest caz, executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a măsurilor de siguranţă, pronunţate în baza legii vechi, precum şi toate consecinţele penale ale hotărârilor judecătoreşti privitoare la aceste fapte, încetează prin intrarea în vigoare a legii noi.” După cum se poate observa art. 4 operează cu sintagma „lege nouă” când se referă la încetarea pedepselor şi nu la decizii ale Curţii Constituţionale.



Nicăieri în forma existentă nu se face trimitere la ipoteza în care legea penală incriminatoare e declarată neconstituțională, caz în care ea încetează să mai producă efecte juridice sau este afectată în alt mod printr-o decizie a Curții Constituționale . Din această perspectivă, actuala reglementare este total inechitabilă şi încalcă însăşi logica juridică.

În sensul că, dacă o persoană condamnată pentru o faptă penală ulterior declarată neconstituţională continuă să facă închisoare, iar persoanele care au invocat neconstituţionalitatea normei de incriminare declarată apoi neconstituţională sunt libere. Nu ştim care sunt considerentele deciziei CCR, probabil aceasta va fi zonă de referinţă.

Parcăm unde vrem

La sfârşitul lunii trecute a fost publicată Hotărârea Nr. 827/2018 pentru abrogarea Hotărârii Guvernului nr. 147/1992 privind blocarea, ridicarea, transportul, depozitarea şi eliberarea autovehiculelor sau remorcilor staţionate neregulamentar pe drumurile publice. Chiar dacă nu vor mai fi ridicate autovehicolele, amenda pentru parcările nelegale rămâne.

S-a modificat procedura de eliberare a paşapoartelor

Prin Hotărârea Nr. 802/2018 din 10 octombrie 2018 pentru modificarea şi completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate, Publicată În Monitorul Oficial Nr. 869 din 15 octombrie 2018, au fost publicate cinsprezece pagini de modificări ale respectivelor norme. Spaţiul limitat al rubricii nu ne permite detalierea, însă principalele completări privesc eliberarea paşapoartelor pentru copiii minori.

Procuror băcăuan pensionat
Prin deccretul Nr. 862/2018 din 2 noiembrie a.c.
privind eliberarea din funcţie a unui procuror, domnul Ionel Senteş, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bacău, consilier al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, a fost eliberat din funcţie ca urmare a pensionării.

Jr. Adrian M. Ionescu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri