7 mai 2024
ActualitateSe reia programul Start-Up Nation. Cum se pot obține finanțări de până la...

Se reia programul Start-Up Nation. Cum se pot obține finanțări de până la 200.000 de lei

Băcăuanii se pot înscrie din nou în programul Start-Up Nation, prin care pot primi finanțare neramburasabilă de maximum 200.000 de lei. Programul va rămâne deschis timp de 30 de zile.

Vești bune pentru cei care vor să-și deschidă mici afaceri cu bani de la stat. Start-Up Nation, programul de finanțări nerambursabile cel mai accesat de băcăuanii cu idei inteligente de afaceri, va fi relansat în această lună. Decizia, anunțată de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului, vine după ce, timp de doi ani, cât a durat pandemia de Covid, motoarele de finanțare au încetinit până spre relanti. Astfel, potrivit oficialilor de la ministerul de resort, pe 17 mai, antreprenorii din toată țara, precum și românii din diaspora care vor să facă afaceri în România, pot depune planurile de afaceri pentru a putea primi o finanțare de până la 200.000 de lei. Noutatea acestei ediții este că finanțarea va fi separată pentru românii din diaspora, care revin în România și fac aici investiții, cu mențiunea că ambele categorii de antreprenori vor putea aplica doar cu o singură firmă deschisă în țară. În plus, vor fi excluși de la finanțare antreprenorii care au vândut în proporție de peste 49% firme calificate la finanțare în edițiile trecute ale Start-Up Nation. Nu vor putea primi bani pentru investiții sistemele de minare/stocare pentru criptomonede și nici videochat-urile. 500.000.000 lei vor fi disponibili la pilonul I Start-up Nation România și alte 20.031.000 lei, la pilonul II Start-up Nation Diaspora. Pentru a primi finanțarea maximă, de 200.000 de lei (din care 95% reprezintă ajutor nerambursabil și 5 % cofinanțare), aplicanții trebuie să creeze, în cadrul proiectului, minimum două noi locuri de muncă full time. Cei care își asumă crearea unui singur loc de muncă vor putea primi cel mult 100.000 de lei. Locurile de muncă vor trebui menținute cel puțin doi ani.

Online, pe portalul ajutoarelor Covid



Înscrierile se vor face online, pe același portal folosit pentru acordarea de granturi IMM-urilor afectate de criza Covid. Atenție, pentru că cei interesați de program vor trebui, mai întâi, să-și facă un profil de utilizator, cu user name și parolă. Abia în etapa următoare, care va dura 30 de zile (cu posibilitate de prelungire) se va face înscrierea propriu-zisă a planurilor de afaceri. Pot beneficia de finanțarea Start-Up Nation 2022, microîntreprinderile, întreprinderile mici și mijlocii care au capital social integral privat, înființate de către persoane fizice începând cu data de 1 ianuarie 2020, inclusiv, care au codul CAEN eligibil (codul poate fi autorizat și după aprobarea proiectului) și nu au datorii la stat (firmele cu debite eșalonate sunt excluse). În plus, firma nu trebuie să fie în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, închidere operațională, insolvență, faliment sau suspendare temporară a activității.

La ce pot fi folosiți banii de la stat

Sumele care vor fi primite de la stat vor putea fi folosite în diverse activități, cum ar fi cumpărarea de echipamente tehnologice (cu excepția jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard și automatelor muzicale) – mijloace fixe pentru locurile de joacă, săli de sport, fitness, drone, x-body și de forță, sisteme specifice în scopul obținerii unei economii de energie, sisteme care utilizează surse regenerabile de energie (panouri și sisteme fotovoltaice, panouri solare, pompe de căldură, mini-eoliene etc), inclusiv autoturismele 100% electrice. Grantul poate fi utilizat și pentru achiziția de spații de lucru, spații de producție și spații pentru prestări servicii și comerț, (inclusiv corturile pentru organizarea de evenimente și baloanele presostatice), evaluate, inițial, de un expert ANEVAR. Cu finațarea de la stat se pot plăti salariile, utilitățile (energia electrică, gazele, consumul de apă, salubritate, abonamentul la telefon și internet), serviciile de contabilitate și cheltuielile aferente chiriilor pentru spațiile de lucru, spațiile de producție sau spațiile pentru prestări de servicii și comerț.

Urmează și alte programe de finanțare

De reținut că, după ce se va reporni Start-Up Nation, autoritățile pregătesc programele Microindustrializare și Comerț, prin care se vor asigura granturi de 500.000 de lei pentru primii 1.000 de beneficiari, precum și alte patru programe pentru antreprenori: unul pentru comercializare şi servicii, unul pentru susţinerea şi stimularea agenţiilor de turism, menite să aducă mai mulţi turişti străini în România, un program de susţinere a mediului de afaceri cu credite cu dobândă subvenţionată, și nu în ultimul rând, a doua ediție a Schemei HoReCa, prin care firmele din domeniu pot primi despăgubiri pentru scăderea activității pe timpul  pandemiei de COVID.

Restaurante, brutării și ateliere auto

Înainte de apariția pandemiei, băcăuanii au reușit să obțină finanțare nerambursabilă prin Start-Up Nation, în valoare totală de aproape 34,6 milioane de lei. În medie, fiecare aplicant a primit aproximativ 198.850 lei. „Suma cea mai mare solicitată de un beneficiar din județul Bacău este de 200.000 lei, iar valoarea cea mai mică este de 187.904,6 lei”, au precizat reprezentanții ministerului de resort. Cei mai mulți dintre solicitanții băcăuani și-au deschis restaurante, unități de fabricare a pâinii, a prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie, dar și-au finanțat și lucrări de construcție a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale, precum și unități de întreținere și reparare a autovehiculelor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri