4 mai 2024
ActualitateSe caută soluții pentru internarea cazurilor suspecte și confirmate cu noul coronavirus...

Se caută soluții pentru internarea cazurilor suspecte și confirmate cu noul coronavirus în județ

Asta după ce Sorin Brașoveanu, președintele Consiliului Județean Bacău, a anunțat că la Spitalul Județean a fost depășită capacitatea de internare a cazurilor de COVID-19 deși unitatea trebuia să fie ultimul bastion în calea coronavirusului. Situația a fost notificată și la Direcția de Sănătate Publică din Bacău.

„Avem 63 de locuri în secția de Boli infecțioase și încă 6 pe Terapie Intensivă. Sunt 43 de cazuri confirmate deja și încă 5 cu suspiciune, dar aceste 5 suspiciuni ocupă 5 saloane pentru că trebuie să stea izolate. Suntem într-adevăr la limită”, a declarat pentru Deșteptarea Adrian Popa, managerul Spitalului Județean de Urgență Bacău.

În aceste condiții, Sorin Brașoveanu, în calitate de vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a solicitat convocarea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență în vederea adoptării unor măsuri de urgență, respectiv: preluarea pacienților infectați cu virusul COVID-19 de către spitalele și unitățile sanitare desemnate suport la nivelul județului, de tip municipal și orășenesc, după cum urmează: Spitalul Municipal de Urgență Moinești, care a fost inițial nominalizat spital suport-Covid de către Ministerul Sănătătii în videoconferința în data de 22 martie 2020 deoarece dispune de toate capabilitățile necesare, atât logistice, cât și de resursă umană calificată, medici și personal auxiliar, de preluare a pacienților infectați cu virusul COVID-19; Spitalul Municipal Onești, declarat unitate medicală de tratare a cazurilor cu infecție confirmată coronavirus; Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău, care are pregătit un etaj pentru a prelua pacienți COVID-19; stabilirea unităților sanitare cu paturi, respectiv Spitalul Orășenesc Buhuși și Spitalul Orășenesc Comănești, ca spitale de rezervă, intermediare, de back-up la nivelul județului care să preia excesul de pacienți înainte de a-i dirija către SJU Bacău.



Președintele CJ, Sorin Brașoveanu, mai solicită să fie operaționalizat de urgență și Spitalul modular de campanie, amplasat la Baza „Letea”, în vederea preluării pacienților infectați cu virusul COVID-19, cât și asigurarea de personal medical deservent.

„SJU Bacău se află în centrul municipiului Bacău – cea mai mare aglomerare urbană din județ – iar transformarea acestuia într-un spital de facto, suport COVID-19, ar putea duce la consecințe grave și anume împiedicarea tratamentului celorlalte cazuri de urgență, pentru pacienți non-covid și răspândirea necontrolată a virusului sau chiar compromiterea activității Spitalului Județean de Urgență Bacău!”, a mai declarat Sorin Brașoveanu.

„Conform Planului Alb de intervenție în cazul pandemiei COVID-19, strategie de luptă gândită de Ministerul Sănătății,valabilă peste tot în țară, spitalele județene de urgență se află în linia a treia – ULTIMA – a unităților medicale care trebuie să intervină. Până la spitalele de urgență, în primele două linii se află spitalele de boli infecțioase, respectiv spitalele de pneumologie. Abia în faza a treia, când spitalele de boli infecțioase și cele de pneumologie ar fi fost depășite de amploarea epidemiei, ar fi trebuit să intre în luptă spitalele județene, spitalele universitare și spitalele private cu capacitate ATI. Să nu uităm că lupta împotriva pandemiei ne privește pe fiecare dintre noi și că celelalte boli sau cazuri de urgență n-au luat pauză de COVID-19 și n-au plecat în vacanță. Tocmai de aceea, Spitalul Județean de Urgență Bacău trebuie să fie protejat ca ultim bastion în calea coronavirusului. Altfel, riscăm să punem în pericol viața a sute/mii de pacienți, greu încercați de alte necazuri medicale, aflați sub tratament la SJU”, a afirmat și europarlamentarul băcăuan Dragoș Benea.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri