26 aprilie 2024
ActualitateȘcoala artiștilori populari la un nou început

Școala artiștilori populari la un nou început

Chiar dacă în condiții speciale, condiții prevăzute de lege din cauza pandemiei, cu bucurie a început și noul an școlar la Școala Popoulară de Arte și Meserii din Bacău. Festivitatea de deschidere a avut loc la începutul acestei săptămâni și a debutat cu o slujbă de binecuvântare iar fiecare încăpere a școlii a fost sfințită, după care cei prezenți, profesori, elevi și părinți, au socializat și au pus la cale drumul pe care îl au de parcurs împreună în perioada următoare.

În noul an școlar, elevii vor putea studia aici canto muzică ușoară și muzică populară; instrumente – orgă, pian, saxofon, nai, chitară, vioară; actorie; iconografie; picture spontană sau naivă; grafică; design vestimentar-cusut, țesut; dans popular; sculptură și în premieră, teorie muzicală. În noul an școlar de la Școala Populară de Arte și Meserii din Bacău vor studia aproximativ 250 de elevi, aceștia urmând cursurile școlii atât la sediul școlii din Bacău cât și în clasele externe de la Brusturoasa, Faraoani, Dărmănești, Berești-Tazlău, Filipeni sau Sănduleni.

„Avem așteptări mari în noul an școlar, în care, în ciuda condițiilor vitrege, noi sperăm să avem noi rezultate cu elevii noștri. Cursurile, mai ales la canto sau la instrumente, se vor desfășura în sistem profesor-elev, astfel că elevii nu se vor întâlni între ei, lucru care ne avantajează în actualele condiții. Le doresc tuturor succes în noul an și multe realizări artisticea”, a declarat prof. Olguța Pîțu, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii din Bacău.



„De 50 de ani cânt la 17 instrumente de suflat, iar aici, la Școala Populară de Artă sunt de vreo 10 ani. De pe „mîinile” mele au ieșit mulți instrumentiși importanți dar nu îi inșir acum pe toți pentru că s-ar putea să-mi scape vreo unul și să nu se supere. De la noul an școlar, în primul rând îmi doresc să nu ne închidă, că învățământ online…este și nu este… În rest, îmi doresc mie sănătate, să pot duce clasa asta, înființată de mine, mai departe.”
Constantin Drăghici, profesor de instrumente


„Fiecare om trăiește cu speranța că”maine va fi mai bine” … Așa am supraviețuit ca popor vicisitudinilor vremurilor: sperând! Ca dascăl, menirea mea este să insuflu acest lucru și elevilor mei, cu atât mai mult cu cât ei sunt foarte tineri, unii chiar foarte mici și nu știu sau nu înteleg ce se întâmplă în jurul lor. Când simt la ei această stare de teamă, îi liniștesc spunându-le că țn istoria mai recentă sau mai îndepărtată, omenirea a trecut prin momente și mai grele, însă noi am supraviețuit. Muzica, teatrul, artele vizuale, meșteșugurile populare care se studiază în școala noastră au tocmai acest rol, de a disipa răul și urâtul, înlocuindu-l cu frumosul și binele. Este de fapt o foarte eficientă terapie prin arta. În timpul petrecut fizic la școală sau chiar online cum am fost nevoiți să lucrăm, elevii noștri se detașează de starea de disconfort creată din diverse motive, creierul se relaxează când intră în această lume de basm. Nu numai elevii dar și părintii lor, frații mai mici sau mai mari se bucură de efectul miraculos al muzicii, al cântecului popular (în principal) fiind un real “leac pentru suflet”! Și anul acesta am cinci elevi peste norma didactică de 25 și îmi doresc din suflet să continuăm lecțiile fizic, însă dacă se va impune, mă voi întalni cu ei pe platformele specializate în predarea-învațarea cântului la distanță. Nu este la fel de eficient, dar decât sa pierdem legatura definitiv, este bine și asa…Ne adaptăm din mers la orice schimbare. Am fācut și în anul trecut în perioada de pandemie activități și concursuri, vom face și în acest an. Deja au început concurenții să posteze pe pagina Festivalului Artelor “Armonii în timp” , filmulețe cu probele de concurs. Invităm pe toți cei care au conturi pe Facebook să intre să ne viziteze și să-i susțină. Sunt talentați și le place muzica populară. Juriul va avea o misiune dificilă, deoarece toți cei înscriși sunt buni, iar eu le urez succes tuturor!”
Maria Șalaru, profesor canto popular


„Eu am studiat conto popular iar din acest an voi studia și pianul. Vin la această școală cu drag pentru că aici am întâlnit oameni care m-au ajutat foarte mult în cariera mea și care, întradevăr își pun sufletul pentru a te ajuta. Îmi doresc să studiez în continuare pianul pentru că este un instrument frumos și sper să fiu printre cei mai buni elevi în această direcție.”
Anastasia Ciobanu, elevă

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri