17 mai 2024
ActualitateSchimbări în domeniul pensiilor private obligatorii

Schimbări în domeniul pensiilor private obligatorii

Legea pensiilor private obligatorii (Pilonul II) a fost modficată din nou, în favoarea participanților și a urmașilor acestora. Ultimele schimbări, conținute în OUG 174/2022, vizează modul în care se va face plata banilor către beneficiari sau moștenitorii acestora.

Concret, una din noutățile din actul normativ amintit se referă la faptul că moștenitorii pot opta să primească direct suma de bani depusă de o persoană decedată, la Pilonul II de pensii, sau să le fie virată în contul lor din acesta. Până acum, moștenitorii intrau în posesia banilor acumulați de un participant la Pilonul II numai dacă ei nu contribuiau la acesta, deci nu plăteau contribuția de asigurări socilale la sistemul public de pensii. Plata se va face la cerere, iar sumele vor fi disponibile toate odată sau eșalonat, în rate lunare egale, pe o perioadă de cel mult 5 ani. Fiscalizarea acestor sume este la fel ca pentru veniturie din pensiile din sistemul public. Potrivit noii modificări, banii acumulați la Pilonul II se moștenesc în situația în care decesul participantului survine înainte ca acesta să solicite pensia privată, astfel că moștenitorii direcți dobândesc calitatea de beneficiari. În cazul în care un participant a murit înainte de transferul activului personal net către un fond de plată a pensiilor private obligatorii, moștenitorilor direcți li se deschide câte un cont la acesta. Astfel, activele cuvenite vor fi transferate în contul lor deschis la fondul respectiv.

Reamintim că sistemul de pensii administrate privat, obligatorii, a fost introdus efectiv în septembrie 2007, când a început aderarea la unul din cele 7 fonduri înființate, iar colectarea contribuției a demarat în 2008. Conform Legii 411/2004, actualizată, care reglementează pensiile private obligatorii, la unul din fondurile de administrare a acestora sunt obligați să se înscrie toți angajații care au până în 35 de ani. Cei care au între 35 ani și 45 ani pot adera opțional. În 2008, cota de participare la acest sistem a pornit cu 2 la sută din contribuția de asigurări sociale (CAS) individuală de 10,5 la sută, datorată atunci la pensia publică (Pilonul I). Contribuția la pensia privată obligatorie ar fi trebuit să crească la 6 la sută până în 2016, numai că acest grafic nu s-a respectat. În momentul de față, este de 3,75 la sută din CAS-ul individual, care din ianuarie 2018 este de 25 la sută. Contribuția la pensia privată este virată de către angajator în contul bancar personal al titularului. Deci banii adunați (activul personal net) aparțin exclusiv salariaților contribuabili. De reținut și că Pilonul II funcționează ca un depozit bancar, deci la banii strânși se acordă dobândă, numită randament. Suma adunată de către fiecare contribuabil ar urma să reprezinte între 20 și 25 la sută din pensia cuvenită lui din sistemul public, în momentul atingerii vârstei standard de pensionare. Participantul își poate alege fondul de pensii în funcție de performanța acestuia. Lista administratorilor fondurilor și informații privind randamentul acestora se află pe site-ul www.asfromania.ro al Autorității de Supraveghere Financiară. Opțiunea trebuie să fie exprimată în termen de 4 luni de la angajare. Dacă alegerea nu a fost făcută în acest termen, atunci salariatul în cauză va fi repartizat aleatoriu la unul din fonduri.



 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri