21 mai 2024
ActualitateS-au scumpit carburanții în benzinării

S-au scumpit carburanții în benzinării

De la 1 ianurie, carburanții auto se vând mai scump decât în ultima zi a anului trecut. Și asta pentru că, de la această dată, intră în vigoare noua acciză aplicată combustibililor auto. Benzina este mai scumpă cu 7,7 bani pentru un litru iar motorina cu 7 bani pe litru.

La un plin de 50 de litri, costul suplimentar este de aprox 3,5 lei. Urmează cea mai grea iarnă, tăvălugul prețurilor scumpind toate bunurile și serviciile.

Benzina Premium cea mai „ieftină” se găsea în stațiile Petrom, compania cu cea mai vastă rețea de benzinării, la prețul de 6,01 lei/litru. Urma, în acest clasament, compania Lukoil, care vindea litrul de benzină de 95 cu 6,03 lei/litru, Socar, cu 6,06 lei/litru, la stația de pe str. Cronicar Neculce (6,18 lei/litru, la cea de pe Calea Republicii). Cele mai mari prețuri erau afișate în stațiile Rompetrol – 6,13 – 6,15 lei/litru, Mol – 6,18 lei/litru și OMV Petrom – 6,18 lei/litru.



Motorina regulară putea fi găsită, în prima zi a anului, la un preț de sub 6 lei/litru, dar mai scumpă față de sfârșitul anului trecut. De exemplu, la Petrom, motorina era vândută cu 5,95 lei/litru, însă doar în weekend, când se aplică reducerea de 5 bani la fiecare litru de carburant achiziționat, iar la Lukoil, cu 5,98 lei/litru. În rest, la Rompetrol, motorina cu cifra cetanică de minumum 51 se vindea cu 6,06 – 6,06 lei/litru, la Socar, cu 6,06 lei/litru, la Mol – 6,08 lei/litru, iar la OMV Petrom, cu 6,09 lei/litru.

Crește consumul de combustibil

Prețurile la benzină au scăzut în luna decembrie a anului 2021, sub pragul de 6 lei, după ce, toată vara, crescuseră semnificativ, ajungând aproape de 7 lei litrul. Creșterile erau determinate de scumpirea arilului de petrol, care a ajuns la 75 de dolari.

La începutul lunii octombrie 2021, benzina ajunsese la un maxim al ultimilor șapte ani. În schimb, motorina atinsese cel mai ridicat preț de comercializare de până atunci. Benzina și motorina se scumpiseră, în medie, cu aproximativ 1,5 lei/litru (cu 30% mai mult, față de 2020). Cert e că, în România, consumul de combustibil este într-o continuă creștere. Se estimează că această creștere va depăși nivelurile înregistrate înainte de declanșarea pandemiei de Covid-19.

Cea mai scumpă iarnă

Partea proastă este că aceste creșteri din debutul anului se vor reflecta, în mod cert, în prețurile la raft, de fiecare dată comercianții de orice alegând să scumpească produsele (dar și serviciile), de la alimente și medicamente, până la electrocasnice și materii prime, mai ales din zona construcțiilor.

În ianuarie, sunt așteptate să vină facturile crescute la gaze şi energie electrică. Și asta în condițiile în care preţurile la gaze au crescut, în medie, cu 46%, iar la energie electrică cu 25%. Deja pâinea, laptele, carnea de porc sunt mai scumpe. Bunăoară, pâinea s-a scumpit cu 50 de bani, chiar un leu, în unele magazine, faţă de acum două luni.

Carnea de porc şi ea este mai scumpă cu până la 25%. Uleiul deja a ajuns să coste în magazine şi 9 lei litrul. Luna ianuarie 2022 va fi mai dură, fiind așteptate alte scumpiri, generate de creșterile la energie electrică, gaze, carburanţi. Astfel, legumele şi fructele se scumpesc cu 10-20%, pâinea cu încă 10-15%, lactatele cu 8-10%, carnea şi produsele din carne, cu 10-15%.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri