Consilierii locali s-au întâlnit, vineri, 13 noiembrie, în ședință extraordinară, având ca punct central organizarea unui referendum local, în ziua alegerilor parlamentare. Plebiscitul, propus la inițiativa primarului Lucian Stanciu-Viziteu, are ca scop principal consultarea populației în privința introducerii de măsuri suplimentare în contextul epidemiei de coronavirus.

Inițiativa primarului a venit la pachet cu două sondaje comandate de primăria Bacău, efectuate pe 500 de subiecți, prin care aceștia erau întrebați în legătură cu pandemia de Covid -19 (de ex. dacă se merge într-o direcție bună sau greșită cu măsurile luate, coronavirusul este sau nu un pericol sau oportunitatea purtării măștii de protecție și spălatul pe mâini, inclusiv SMS-urile transmise de ISU etc). În cadrul măsurilor care vor fi luate după ce populația va fi consultată la referendum, primarul Stanciu Viziteu propunea o comunicare personalizată a deciziilor anti-Covid, concomitent cu luarea unor măsuri necoercitive pentru asigurarea distanțării sociale (de ex. indisponibilizarea a jumătate din locurile din mijloacele de transport în comun, distanțarea populației în clădirile publice gen ITM) și inițierea unei campanii de testare în masă, mai ales a asimptomaticilor.

„Referendum inutil, ineficient și păgubos”



Așa cum era de așteptat, pe întreg parcursul ședinței, s-au înregistrat numeroase intervenții împotriva propunerii înaintate de primarul Bacăului, majoritatea fundamentate pe ideea centrală că un astfel de referendum ar fi inutil, ineficient și păgubos. Tonul a fost dat de consilierul local PSD, Raluca Ioana Dinu, care a arătat că suma de 100.000 de euro cât ar costa organizarea referendumului ar trebui să se materializeze, mai curând, în măsuri care să reducă impactul pandemiei asupra societății băcăuane „Nu este nevoie să cheltui 100.000 de euro, ca să-i întrebi pe oameni dacă vor să se îmbolnăvească sau dacă vor să trăiască într-un oraș mai modern. Normal că fiecare vrea ceva mai bun. Deci, nu cred că e cazul să punem întrebări la care știm deja răspunsul. Referendumul nu își are obiectul”, a spus Raluca Dinu.

I-a urmat consilierul Pro România, Gheorghe Huluță care în prima sa intervenție a amintit că „democrația nu înseamnă 51 la sută împotriva a 49 la sută”. „Această problemă de sănătate nu este nici a celui care o crede, nici a celui care nu o crede. Este a tuturor. Însă, noi, la punctul 1 din buletin, îi întrebăm pe cetățeni dacă sunt de acord ca aleșii locali să-și îndeplinească sarcinile de serviciu. (…) Sunt de acord ca populația, din când în când, să fie întrebată, dar în acest caz nu mi se pare corect să cheltuim 100.000 de euro pe un referendum cu răspuns dinainte știut”, a punctat și Gheorghe Huluță care nu a omis să sublinieze că „nu s-a făcut referendum pentru construirea centurii ocolitoare, de exemplu”.

La rândul său, consilierul PSD Cristina Breahnă Pravăț a opinat că plebiscitul va avea soarta proiectului „O casă pentru fiecare tânăr”, aducând ca argument „cheltuirea în van a resurselor municipiului Bacău”. „100.000 de euro înseamnă aproximativ 1,7 milioane de măști care ar putea fi oferite familiilor nevoiașe. Ar fi ok referendumul dacă întrebările ar scoate în evidență măsurile concrete. Care ar fi acele măsuri de «o magnitudine serioasă» care vor reduce nivelul infecțiilor la nivel local?”, a întrebat consilierul Breahnă Pravăț.

Demagogie, pe linie

S-a discutat îndelung inclusiv despre spitalul modular din Letea, despre finalizarea Spitalului Municipal, oportunitatea demolării sau mutării garajelor construite ilegal pe spațiul public, inclusiv amenajarea parcărilor plutitoare de pe Bistrița sau a trenului suspendat care ar urma să traverseze orașul etc. „Am ascultat părerile colegilor mei, unele obiective, altele politicianiste, demagogice. Trag concluzia că ne aflăm în fața unui proiect important pentru dvs, dar mai puțin important și benefic pentru cetățenii municipiului. Este un referendum cu iz politic, așa cum a fost la nivel național, când organizatorii obțin favoruri politice prin voturile exprimate”, a arătat la rândul său consilierul Cristinel Manolache care, în mod neașteptat, l-a gratulat pe primarul Stanciu Viziteu, numindu-l „echilibrat și cu bună deschidere”.

Trei ședințe, fără vreo cauză urgentă de discuție

Aproape de final, a intervenit consilierul Gigi Nucu Candet, extrem de la obiect, argumentat și bine documentat, care a pledat în favoarea unei dezbateri, în primă fază, în consiliul local, a viitoarelor propuneri, înaintea supunerii acestora la votul plenului. „Noi, acum, aruncăm măsurile după data de 6 decembrie. Ce facem până pe 6, noi, aleșii locali care în două săptămâni, ne-am întâlnit de trei ori, în ședințe extraordinare, fără a se aborda vreo cauză urgentă de discuție. În schimb, a fost cauză urgență promovarea salariaților, modificarea bugetului local, și, azi, referendumul”, a încheiat consilierul Gigi Candet. În final, după mai bine de trei ore de discuții interminabile, împănate, din belșug, cu intervenții cu un puternic accent populist, aleșii locali au decis, cu vot majoritar, de 12 voturi pentru și 9 abțineri, ca în data de 6 decembrie, când vor avea loc alegerile parlamentare, să se desfășoare și referendumul local. (Florentin Radu)

Referendumul va avea trei întrebări

Prima va întreba cetățenii dacă sunt de acord ca, pe plan local, să se ia măsuri suplimentare pentru combaterea COVID 19. Între acestea, primarul Lucian-Daniel Stanciu-Viziteu a dezvăluit ca se vor număra măsuri de distanțare socială – indisponibilizarea a jumătate din scaunele autobuzelor și interzicerea călătorilor care stau în picioare – sau o campanie de testare care să-i depisteze pe asimptomatici și să-i izoleze în case sau spitale.

A doua întrebare se referă la spațiile verzi, dar presupune, dupa cum au arătat consilierii, demolarea garajelor de pe domeniul public sau distrugerea grădinilor realizate de locatari în jurul blocurilor.

A treia întrebare a fost propusă de viceprimarul Liviu Miroșeanu și se referă la alocarea unor sume din bugetul local pentru finalizarea Spitalului Municipal.

Referendumul va costa bugetul local circa 100.000 de euro si va fi considerat valabil doar daca la el vor participa 30% dintre cetațenii cu drept de vot.

La ultimele alegeri – cele locale, prezența la vot în municipiul Bacău a fost de 31,5%. (Răzvan Bibire)

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"