27 aprilie 2024
ActualitateRromii, pe drumul educatiei

Rromii, pe drumul educatiei

Dupa ce maresalul Antonescu a vrut sa-i elimine, iar Ceausescu sa-i asimilize, intrarea in Uniunea Europeana a Romaniei le da o sansa nesperata romilor pentru a intra intr-un proces de educatie organizat. Din cei 7.500 de elevi rromi din judetul Bacau, aflati in statistici, aproape toti merg la scoala.

In ultimii cinci ani, progresul in educatia rromilor a crescut mult, chiar daca realitatea si impresia generala, impregnata de prejudecati, pare sa demonstreze altceva. In judetul Bacau, se studiaza limba rromani an 27 de localitati, s-au inmultit asistentii sociali si mediatorii educationali, au crescut grupele cu invatare bilingva. Din 2005, datorita unui Program Phare, s-au dezvoltat, in judet, gradinite bilingve, romana si romanes, la Gutinas (comuna Stefan cel Mare), Radoaia (comuna Parava) si la Scoala aDomnita Maria” din Bacau. Din acest an, gradinitele din localitatile Valea Seaca (comuna Nicolae Balcescu) si Darmanesti au si ele, incepand cu 14 septembrie, cate o grupa bilingva. aDezvoltarea stimei de sine si faptul ca daca esti etnic rrom asta nu e un pacat, ci o normalitate”, spune Anghel Nastase, inspectorul pentru minoritati de la Inspectoratul Scolar, cuvinte ce sintetizeaza necesitatea educatiei scolare la copiii rromi. Daca procesul de educatie la copiii romani lucrurile merg de la sine (de cele mai multe ori), la copiii rromi sunt si baraje de ordin rasial (uneori), de mentalitati adanci (nu foarte usor de spulberat). Asta si din partea cadrelor didactice romane, cat si a familiilor rrome. aInca este necesara intensificarea muncii cu familia rroma pentru a-si schimba atitudinea de respingere a educatiei oferta educationala a scolilor din mediul rural este anca precara, aceste scoli nu sunt an suficienta masura atractive si prietenoase chiar si pentru restul populatiei scolare majoritatea cadrelor didactice nu realizeaza fise de cunoastere si observare a evolutiei elevilor rromi comunitatea rromilor se implica anca foarte putin an viata scolii”, se arata intr-un Raport de activitate pentru recentul an scolar incheiat. Cu toate aceste neintelegeri, dezvoltarea invatamantului pentru rromi se dezvolta incet dar sigur. A crescut numarul de absolventi de 8 clase care sunt admisi la liceu iar liceele si facultatile au locuri separate pentru rromi. Foarte importanta este limba romanes care le da rromilor o identitate.

Copiii rromi, ca oricare altii



Imbucurator este ca se observa o atitudine pozitiva a elevilor rromi si a familiilor acestora fata de scoala, iar populatia majoritara realizeaza ca este necesara participarea fara discriminare a rromilor la educatie. Un model in acest sens il avem la Scoala aDomnita Maria”, unde traiesc numeroase familii de caldarari. Aici, in gradinita bilingva invata 15 copii rromi sub atenta indrumare a educatorului Marius Duca. Clasa unde isi petrec timpul este curata, luminoasa, plina de jucarii si reviste ilustrate. aIncercam sa-i invatam limba romana, sa realizam piese de teatru, sa le dam o educatie minima dar riguroasa”, spune educatorul venit de putin timp in scoala. O misiune importanta o are si mediatorul scolar.
[ad#stire] Munca acestuia presupune vizite la domiciliu, discutii cu parintii si copiii, toate avand un scop comun: scolarizarea copiilor de etnie rroma. aMunca nu este foarte grea, dar sa lucrezi cu rromi este foarte greu. Inteleg mai greu ca singura lor sansa este educatia”, spune Razvan Tanase. Copiii rromi sunt ca oricare altii, iar unii dintre ei sunt foarte isteti.

Gabriel Pop

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri