27 aprilie 2024
ActualitateRomii invata „antreprenoriatul social”

Romii invata „antreprenoriatul social”

Proiecte in premiera in Buhusi si Blagesti

Partida Romilor Bacau demareaza trei proiecte inedite, al caror unic obiectiv este crearea locurilor de munca. Concret, se doreste infiintarea a doua sere de legume si flori in Buhusi, organizarea unui centru de procesare a fructelor de padure si a unei ferme de capre in Blagesti. Alte proiecte pentru care s-a obtinut finantare vizeaza reabilitarea a 13 drumuri care leaga satele de romi de centrul civic.

Centrul Judetean pentru Romi (CJR) din Bacau si-a propus sa actioneze cu toate fortele in directia insertiei sociale. In acest scop, a accesat fonduri guvernamentale si europene. Primul proiect pentru care s-a obtinut finantare vizeaza calificarea romilor in meserii cerute pe piata muncii: dulgher, zidar, frizer, instalator, muncitor peisagist, bucatar-ospatar, inspector de resurse umane. In total, s-au organizat 14 grupe a 28 de cursanti. Pregatirea teorerica se face la CJR Bacau, iar cea practica, in firme si ateliere private. Acum, are o grupa de 28 de cursanti in Valea Seaca, care vor deveni agenti de paza. Fiecare cursant primeste 4-5 milioane de lei vechi, direct pe card, de la Agentia Nationala pentru Romi (ANR). Formatorii sunt platiti tot de ANR. Niciun leu nu trece pe la CJR Bacau. Fata de finantator, Partida Romilor si-a asumat obligatia ca macar 10 la suta dintre cursanti sa fie angajati. Din fericire, cu sprijinul AJOFM, a si reusit. “In unele localitati, de exemplu, in Sascut si Filipesti, sunt peste 10 la suta. In Comanesti avem 6 operatori PC angajati in mediul privat, iar in Moinesti, 5. Eu sper ca si in Valea Seaca vom reusi sa le gasim locuri de munca”, arata Paustin Balan, liderul Partidei Romilor (PR) Bacau. In alte noua orase si comune, romii au fost calificati in meseria de instalator sanitar, pentru 6 dintre ei existând deja oferte.



Afaceri cu catina si musetel

Cea mai frecvenventa bariera e neincrederea in candidatii de etnie roma. “Totusi, s-a mai schimbat ceva, afirma Paustin Balan. Unii angajatori ne-au sunat si ne-au multumit. Au spus ca oamenii recomandati de noi sunt foarte buni meseriasi, sunt seriosi, ba chiar au recunoscut ca nu se asteptau!” E vorba de un investitor din Darmanesti, profilat pe constructii, si o firma de cablu din Tg. Ocna. Alte doua proiecte vizeaza infiintarea de intreprinderi sociale si vor fi demarate, in octombrie, cu sprijinul Primariilor Buhusi si Blagesti. “Romii sunt pregatiti in domeniul antreprenoriatului social, arata liderul PR Bacau. Mai exact, sunt invatati sa demareze si sa gestioneze o mica afacere. Cu finantare prin POS DRU, vom infiinta doua sere in Buhusi, de legume si de flori, acestea fiind domenii traditionale pentru romi. Serele sunt ale primariei. Acum se realizeaza pregatirea teoretica a 25 de persoane, cu ingineri de la un centru din Iasi.” Romii vor primi 50.000 de euro pentru repararea serelor, achizitionarea instalatiilor si pregatirea rasadurilor. Tot in Buhusi, dar prin ANR, va fi infiintat un centru de colectare si procesare a plantelor medicinale si fructelor de padure: “Oricum, oamenii nostri culeg de când se stiu maciese, coada soricelului, pojarnita si musetel… De ce sa nu faca din asta o afacere?” Romii vor primi 9.000 de euro pentru centrul din Buhusi si vor fi invatati, gratuit, sa faca selectare, impachetare, sterilizare si vidare.

Vor creste 60 de capre in Blagesti

CL Blagesti le-a oferit 10 hectare de teren pe care vor planta, in octombrie, butasi de catina. Motivatia e simpla: “Vrem sa-i ajutam sa ridice capul. Romii din Poiana Negustorului au un material genetic bun, dar fiind mereu dati deoparte, izolati, nici ei nu s-au straduit. Pâna in 2006, nu au avut lumina. Acum, si-au luat televizoare, frigidere, masini! S-au organizat in echipe si muncesc in ferme, iar unii si-au luat microbuz si ii transporta. Ajutati si respectati, s-au schimbat si mai pot schimba mult!”, sustine Laurentiu Munteanu, primarul din Blagesti. Pentru o alta afacere, o ferma de capre, le va da 20 ha. “Vom achizitiona 30 de capre gestante, care vor fi ingrijite de 25 de persoane, declara Paustin Balan. Asta, in prima faza. Cu sprijinul unui investitor, vom mai avea inca 30. Am imprejmuit terenul, am curatat pajistea, izvorul si urmeaza sa ridicam constructiile.” PR Bacau va acoperi 10 la suta din valoarea proiectelor, din cotizatii si donatii. In parteneriat cu o alta organizatie, CJR Bacau va reabilita 13 drumuri comunale, fiecare in valoare de un milion de euro. Pâna acum, s-a finalizat drumul Poduri-Valea Sosii si pentru alte trei, situate in Valea Seaca, Odobesti, Buhusi, s-a semnat contractul cu primaria, care e proprietar si trebuie sa faca “ridicarea topo”. Acestea sunt proiectele pentru care s-a obtinut deja finantare. In viitorul apropiat, CJR Bacau va depune la Agentia Nationala pentru Romi alte trei aplicatii care vizeaza comunitatile rurale: in 16 sate vor fi realizate sisteme de apa-canal, in 10 vor fi reabilitate scolile, iar in alte 4 vor fi construite centre sanitare multifunctionale.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri