17 mai 2024
EvenimentRomânii au ajuns, din nou, să mai pună câte o haină pe...

Românii au ajuns, din nou, să mai pună câte o haină pe ei. De data asta din cauza facturilor

În timpul ultimilor ani ai regimului comunist, romanii au cunoscut suferința și lipsurile cauzate de politica guvernamentală de a economisi la orice cost pentru a plăti datoria națională. Frigul pătrunzător s-a instalat în casele lor, iar îndemnul autorităților de a purta mai multe straturi de haine pentru a face economie a fost întâmpinat cu furie și dezamăgire. Guvernul de atunci a fost aspru criticat pentru aceste politici care păreau să ignore bunăstarea cetățenilor în favoarea priorităților financiare.

Acum, peste 35 de ani mai târziu, istoria pare să se repete. Frigul s-a întors în viețile românilor, nu datorită politicii unui regim comunist, ci din cauza prețului la energie. Într-o societate modernă, în care confortul termic ar trebui să fie un drept fundamental, mulți oameni se văd din nou în situația de a se lupta cu frigul și de a încerca să găsească soluții creative pentru a-și menține căldura în case.

Într-un studiu recent realizat pentru platforma despre-energie.ro, susținut de companiile E.ON și Delgaz Grid, s-a descoperit că o treime dintre români adoptă strategia de a încălzi doar camerele în care petrec cel mai mult timp pentru a evita facturile impovărătoare. Izolarea termică a locuinței și înlocuirea sistemului de încălzire sunt doar câteva dintre măsurile frecvent menționate pentru a eficientiza consumul de energie.



Deși aproximativ 66% dintre respondenți consideră că cea mai bună opțiune este să ai căldură în toată casa, circa 34% optează pentru încălzirea doar a încăperilor frecvent folosite. Specialiștii în energie atrag atenția asupra faptului că menținerea unei temperaturi confortabile în încăperi neîncălzite necesită un consum mai mare de energie, în timp ce fiecare grad în minus setat la termostat poate aduce o reducere semnificativă la factura de energie.

Provocările întâmpinate în menținerea unei temperaturi optime în casă sunt diverse, dar costurile cu energia reprezintă principalul motiv de îngrijorare pentru aproape 41% dintre respondenți. Aproximativ 37% au menționat compromisul între confort și controlul costurilor ca pe o altă problemă majoră.

În ceea ce privește măsurile de economisire a energiei, aproximativ 45% dintre participanți au indicat că au luat deja anumite inițiative, cum ar fi folosirea iluminatului economic sau scăderea temperaturii din locuință. Cu toate acestea, 42% încă se află în căutarea celor mai potrivite soluții pentru a reduce consumul de energie.

Izolarea pereților, înlocuirea ferestrelor și schimbarea sistemului de încălzire cu unul mai eficient energetic sunt printre măsurile de creștere a confortului termic și de reducere a consumului de energie cel mai des indicate de respondenți.

Cercetarea sociologică a fost realizată de Sondaje Marketing Relaţii Publice SRL pentru platforma despre-energie.ro, un proiect al E.ON și Delgaz Grid, în perioada 10-18.01.2024, pe un eșantion de 1.053 de utilizatori online, cu o marjă de eroare de +/-3%, fiind considerat reprezentativ pentru populația adultă a României, dar asumând limitările din derularea online. 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri