27 aprilie 2024
ActualitateRomânia trebuie să utilizeze mai judicios resursele de apă pentru alimentarea populaţiei,...

România trebuie să utilizeze mai judicios resursele de apă pentru alimentarea populaţiei, industriei şi agriculturii

Din considerentul că România poate folosi mult mai consistent rezervele de apă de care dispune, am avut o intervenţie legată de acest subiect, precum şi privitor la sprijinul acordat de Guvern autorităţilor locale în cazul crizelor de apă potabilă. În ultimii ani, pe fondul deselor perioade de secetă, majoritatea judeţelor ţării s-au confruntat cu numeroase situaţii în care au fost necesare aprovizionări cu cisterne de apă, pentru ca populaţia să poată depăşi criza cauzată de lipsa apei potabile.

Oficialii guvernamentali cărora m-am adresat mi-au pus la dispoziţie date extrem de relevante în acest sens. Astfel, am fost informat că în urma analizei efectuate de către specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, din resursa totală de apă disponibilă în România, în anul 2013, ultimul an în care s-a efectuat un asemenea inventar, s-au utilizat pentru alimentarea cu apă a populaţiei, industriei şi agriculturii doar aproximativ 4%! De asemenea, aproximativ 70% din volumele exploatate din freatic (inclusiv izvoare, cu apă de bună calitate) şi 54% din cele de adâncime au fost destinate consumului.

În ceea ce priveşte deficitul de apă din judeţul Bacău, ministrul Apelor a precizat că zona deficitară este situată în estul judeţului care cuprinde bazinele afluenţilor Bârladului, respectiv Berheciul şi Zeletinul. Resurse suplimentare pentru această zonă pot fi obţinute prin amenajarea unor acumulări permanente pe râurile menţionate, aşa cum există pe alţi afluenţi ai râului Bârlad. Totodată, utilizarea apelor subterane, mai ales a celor de adâncime, poate constitui o posibilă soluţie pentru alimentarea cu apă a populaţiei în condiţii de secetă. Alimentarea cu apă în sistem centralizat poate creşte eficienţa utilizării resurselor de apă, iar identificarea şi evaluarea surselor de apă de adâncime pentru fiecare localitate sau grup de localităţi necesită studii detaliate suplimentare, care să pună în evidenţă existenţa orizonturilor acvifere, calitatea apelor subterane şi posibilităţile de exploatare.



Este salutar faptul că Guvernul PSD doreşte adoptarea unor măsuri concrete de sprijin a autorităţilor locale, astfel încât să putem asigura în regim de urgenţă apa în zonele deficitare. De asemenea, în paralel, autorităţile locale trebuie să fie instruite corespunzător pentru a face faţă acestor situaţii, conform programului naţional de intervenţie în caz de inundaţii şi secetă hidrologică.

Senator PSD Bacău,
Miron Smarandache

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri