18 mai 2024
ContrasensRomânia și conflictul din Ucraina

România și conflictul din Ucraina

Oficial, războiul din Ucraina a început atunci când rușii au considerat că NATO a încălcat așa-numitele “linii roșii” stabilite de Rusia. Practic, Moscova a reproșat Occidentului faptul că adună arme la granița sa. O rachetă NATO instalată la Harkov, de exemplu, ar fi ajuns destul de repede la Moscova. Prin urmare, Rusia a considerat că trebuie să reacționeze.

România, ca membru NATO, a aplicat măsurile decise de la Washington dar a evitat, până acum, să trimită armament letal în Ucraina. Deși oficialii români emit, în fiecare zi, declarații anti-rusești, în momentul de față, Moscova e mai deranjată de tancurile și rachetele trimise de Polonia și Slovenia în Ucraina. Până acum, n-am văzut comentarii agresive anti-românești pe rețelele rusești. Ba, mai mult, se observă care este atitudinea românească: “În ciuda faptului că Bucureștiul, în declarațiile sale, are o latură neechivoc pro-ucraineană, ministrul Apărării sugerează periodic faptul că Kievul, desigur, este partenerul său, dar [România] trebuie să fie pregătită pentru apariția graniței ruso-române. Poate de aceea Bucureștiul se află pe poziția de a oferi Ucrainei doar asistență umanitară și nu va acorda asistență militară nici măcar Moldovei”, scrie pe unu grup Telegram.

Dar să nu ne culcăm pe o ureche. Chiar dacă, deocamdată, nu deranjăm Moscova, avem, ceva cu mare potențial. Ne explică Pepe Escobar, un un jurnalist și analist geopolitic brazilian, care scrie regulat pentru “Asia Times”, o publicație cu peste trei milioane de cititori din 30 de țări. „Întreaga problemă a Ucrainei este legată de rachetele hipersonice care pot ajunge la Moscova în mai puțin de patru minute. SUA le vor în Polonia, România, Țările Baltice, Suedia, Finlanda. Aceasta este o încălcare directă a acordurilor din 1991 conform cărora NATO nu se va extinde în Europa de Est. SUA nu au rachete hipersonice acum, dar ar trebui să aibă  peste un an sau doi. Aceasta este o amenințare existențială pentru Rusia. Așa că au trebuit să meargă în Ucraina pentru a opri asta. Urmează Polonia și România, au fost construite lansatoare în România și se construiesc în Polonia”, scrie el, citând un  vechi profesionist din Deep State al SUA.

Fiecare înțelege ce vrea de aici.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri