21 mai 2024
ActualitateRomânia, de la Clauza Națiunii celei mai favorizate, la parteneriatul strategic Româno-American

România, de la Clauza Națiunii celei mai favorizate, la parteneriatul strategic Româno-American

Workshop organizat la Colegiul Economic „Ion Ghica”, sub patronajul Ambasadei SUA la București – American Councils for International Education – România (ACRO)

În luna iulie a acestui an, profesorul Gabriel Stan, de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, a fost invitat să participe la deschiderea proiectului „Celebrating 25 Years of Strategic Partnership”. Acesta a fost lansat de Ambasada Statelor Unite ale Americii în România, fiind coordonat de American Councils for International Education.

În România, American Councils for International Education este prezent din 2015. De-a lungul acestor ani, American Councils România a implementat cu succes Programul „Future Leaders Exchange”, sponsorizat de Departamentul de Stat al SUA, pentru peste 100 de elevi și studenți. Mai mult decât atât, în parteneriat cu Ambasada Statelor Unite în România, sunt implementate programe precum: Camp Kennedy, Elie Wiesel Study Tour, 4/4ForFriends Community Service, Kennedy Academy for Students și Grow Outstanding Action Leaders Camp (GOAL).



Proiectul „Celebrating 25 Years of Strategic Partnership” este conceput pentru a sărbători aniversarea a 25 de ani de parteneriat strategic România – SUA și pentru a consolida comunitatea absolvenților programelor de schimb ale Departamentului de Stat SUA. În general, prin atelierele locale, American Councils for International Education promovează prietenia și cooperarea româno-americană în comunitățile urbane și rurale, abordând subiecte de interes local și încurajând tinerii cetățeni să-și susțină și să-și protejeze drepturile și libertățile democratice.

În acest context, profesorul Gabriel Stan, membru al Comunității „Alumni”, a propus organizarea la Bacău a unui atelier local, cu tema „România, de la clauza națiunii celei mai favorizate, la parteneriatul strategic româno–american”, unul din cele 25, organizate la nivel național, care s-au desfășurat în toamna acestui an. Acesta s-a desfășurat luni, 28 noiembrie a.c., la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău, începând cu ora 09.00, în format hibrid. Cu acest scop instituția de învățământ băcăuană și ACRO au încheiat un protocol de colaborare.

Activitatea a fost deschisă de Eliza Chirilă–Pop, director executiv al American Councils for International Education: ACTR/ACCELS, Inc, care a adresat un cuvânt de salut și care a prezentat pe scurt elevilor, misiunea și rolul acestei structuri. Prelegerea a fost susținută, în fața liceenilor și a invitaților, de Ion M. Ioniță, redactor–șef „Historia”. Acesta a prezentat într-o manieră atractivă evoluția relațiilor româno–americane, din ultimii 35 – 45 de ani. De asemenea, au fost scoase în evidență momentele – cheie a acestui parcurs, din epoca ceaușistă, până în zilele noastre. Invitatul special la această lecție deschisă a făcut trimiteri punctuale la situația geopolitică și geostrategică actuală, la războiul din Ucraina, insistând pe situația în care se află România acum, protejată atât de parteneriatul strategic, cât și de statutul de membru al NATO.

Atmosfera a fost animată de intervențiile profesorului coordonator, Gabriel Stan, dar și de sesiunea de întrebări și răspunsuri la care au participat elevii.
„Atelierul de lucru a fost destinat elevilor și profesorilor de la Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacău și nu numai, desfășurându-se sub forma unei ore de istorie altfel. Tema aleasă este subsecventă curriculumului liceal, specific disciplinei „Istorie”, iar invitatul nostru, Ion M. Ioniță, are o exhaustivă experiză în domeniu. Considerând că acest moment a fost unul reușit, ne gândim să iniţiem o serie de proiecte educaţionale, care îşi propun promovarea educaţiei pentru democrație, pace, toleranță și reconciliere.” , ne-a precizat profesorul Gabriel Stan.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri