După trei săptămâni în care mai bine de jumătate dintre localitățile județului au rămas cu deșeurile menajere neridicate, se întrevede o rezolvare a acestei probleme. Doar că rezolvarea găsită de autoritățile locale din cele 90 de unități administrative ale județului se lovește de consilierul independent băcăuan Cristian Ghingheș.

La ședința de azi a Consiliului Local (CL) Bacău s-a propus și votat o hotărâre care permite autorităților locale să subvenționeze facturile pentru serviciile de salubritate, astfel încât să se depășească situația de criză generată de diferența dintre populația scriptică a localităților și cea efectiv existentă.

Cum Deșteptarea a mai scris în nenumărate rânduri, există o diferență destul de mare între populația județului, luată în calcul în momentul în care s-au licitat serviciile de salubrizare, și populația existentă care plătește facturile.



Diferența aceasta a făcut ca numeroase localități să înregistreze debite tot mai mari atât către operatorul de colectare și transport al deșeurilor, cât și către operatorul gropii de gunoi. Criza s-a acutizat la finele lunii trecute, când ECO SUD, firma care a câștigat licitația pentru operarea Celulei 2 a Gropii de deșeuri ecologice, a oprit activitatea din cauză că nu și-a primit banii pentru serviciile realizate. Deși multe localități au făcut plăți pentru depozitarea deșeurilor, Asociația de Dezvoltare Intracomunitară pentru Salubritate (ADIS) nu a putut vira banii către ECO SUD deoarece conturile sale fuseseră blocate prin decizie judecătorească și toți banii care intrau la ADIS mergeau către ROMPREST, operatorul de colectare și transport.

În urma negocierilor dintre unitățile administrativ-terioriale și operatorii de servicii s-a ajuns la o înțelegere, astfel încât diferența de plată să fie subvenționată de primării și să se stingă, astfel, debitele.

14 contra 3

Ultima localitate care trebuia să voteze un act adițional la contractul de gestiune al deșeurilor a fost Bacăul.

Municipiul își rezolvase, deja, problemele cu operatorul gropii de gunoi și ridicarea deșeurilor nu a fost întreruptă în oraș decât o zi. Totuși, pentru ca actul adițional să poată intra în vigoare, trebuia aprobat de toate unitățile administrativ-teritoriale.

La ședința de marți a CL Bacău, viceprimarul Constantin Scripăț a explicat că proiectul de hotărâre cuprinde două puncte principale: subvenționarea serviciilor de ridicare, colectare și transport al deșeurilor, dar și posibilitatea ca plata facturilor să fie proporțională cu cantitățile de deșeuri produse de fiecare abonat al serviciului, persoană fizică sau juridică. Împotriva acestor propuneri s-a declarat doar consilierul independent Cristian Ghingheș (foto), care a amenințat că va reclama prefectului această hotărâre.

„Aceste modificări ale contractului contravin Directivei europene privind gestionarea deșeurilor, care are ca principiu «poluatorul plătește». Subvenționarea de către unitățile administrativ-teritoriale a colectării deșeurilor iese în afară acestui principiu. Cetățeanul nu va mai simți când face gunoi și să-l și plătească”, a spus Ghingheș.

Acesta acuză „negocierile politice” dintre unitățile administrativ-teritoriale și a spus că, dacă acest proiect va fi aprobat, se va adresa prefectului, deși – afirmă – nu are încredere nici în acesta și nu are prea mari așteptări din partea sa.

În final, proiectul a fost aprobat cu 14 voturi „pentru”, unul „împotrivă” și două abțineri.

Împotrivă a votat Cristian Ghingheș și de abținut s-au abținut doi consilieri liberali.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"