Revista Ateneu, ediția septembrie. Bacovia – cel mai metalist poet român

    Vi se pare șocant titlul? Nu-i singurul din sumarul revistei ATENEU. A venit Toamna! E anotimpul lui Bacovia. Se vede și se simte peste tot. În oraș și în sălile de expoziție. În revistele de cultură, în ziare și în sufletele băcăuanilor. Citiți acum o poezie de Bacovia! Nu vă sfiiți. Încercați cu Bacovia!

    E de aici, din pridvorul casei, de pe stradă, uite-l ici, după colț…E chiar el. Dar cel mai bine o să-l vedeți în marea, unica și extraordinara expoziție de la Galeriile ALFA. Este marca VEM (Victor Eugen Mihai), care a adus în expoziție un Bacovia văzut de peste 200 de artiști de pe cinci continente. Dar complet și inedit îl întâlniți la Casa Memorială „George Bacovia”. În frumoasa grădină, amenajată și reamenajată. Citiți acolo, pe plăcuțele de inox versuri ale marelui poet.

    În sufrageria casei vedeți portrete de familie, dar și o expoziție cum n-ați mai văzut cu 10 portrete ale lui Bacovia, citite și „scrise” de un extraordinar artist – Dionis Pușcuță. În această toamnă Bacovia, poezia lui este și pe simezele de la Muzeul de Artă, într-o expoziție de fotografie, rod al imaginației și talentului artistului vizual Ovidiu Ungureanu. Nu-i mult, dar nici destul. Pare a fi suficient, dacă nu ați citit și Revista ATENEU, nr. 625, pe care o găsiți acum în rețelele de difuzare a presei, inclusiv în punctele de difuzare ale SC DEȘTEPTAREA.



    Cu doar 4 lei intrați în altă lume a poetului Bacovia, redată, de data aceasta de criticii literari, de gazetari, scriitori, poeți, artiști ai scenei, memorialiști, artiști plastici. Ilustrația revistei reproduce opere ale unor artiști din lumea întreagă, preluate din expoziția de la Galeriile de ALFA. Inedit: „O închipuită scrisoare a lui George Bacovia către băcăuani” (Nicoleta Florean), „Bacovia nu era în lumea asta” (Radu Vancu), „Chipurile lui Bacovia” (Adrian Jicu – o cronică-eseu de la vernisajul expoziției de caricatura: Portret Bacovia), „O mărturie insolită a lui George Bacovia”, din arhiva prof. Nicolae Scurtu. Interesant dar nu didactic este articolul semnat de Emanuela Ilie – „Întoarcerea la Bacovia mi se pare în continuare indispensabilă”, „Cu Bacovia la festivalul orașului” – (poem de Val Mănescu), dar și o privire modernă asupra poeziei lui Bacovia, la care nici n-ați gândit: „Bacovia – cel mai metalist poet român – comentariu semnat de Bogdan Crețu.

    Ediția pe luna septembrie a Revistei ATENEU vă oferă și alte surprize: Bacovia, cel mai mare poet român! Doar scriitorii băcăuani, o parte a criticilor băcăuani fac alergie la Bacovia. Nu-i primul an când văd și consemnez acest aspect. Unii mai vin la asemenea manifestări doar dacă primesc vreun premiu, lansează o carte sau semnalează o revistă. Sigur, bacovian poți fi și acasă, dar, oameni buni, Bacovia a fost receptat și reevaluat, în primul rând de băcăuani, de criticul Constantin Călin, cu inegalabilul „Dosarul Bacovia” (vol. I.II.III.), Radu Cârneci, George Bălăiță, Liviu Chiscop. George Călinescu nu a făcut decât să-și exprime, ca un cititor subiectiv, o opinie, atunci când a scris „Istoria…”.

    Călinescu nu a fost critic literar, ci biograf și deschizător de orizonturi, însă de o profunzime care a trasat drumuri. George Bacovia este și rămâne cel mai mare poet, chiar dacă este litera B din alfabet, după Alecsandri și noua ediție a Revistei ATENEU o demonstrează și cu semnăturile lui Vasile Spiridon, Ioan Dănilă, Dan Petrușcă, Nora Iuga, Nicolae Mareș, Adrian Lesenciuc, Marta Petreu, Gabriela Adameșteanu, Magda Cârneci, Paul Cernat, Tincuța Horonceanu-Bernevic (custodele Casei Bacovia), Carmen Mihalache, Doina Cernica.

     

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"