26 aprilie 2024
ActualitateRevin fanfarele la Slănic-Moldova!

Revin fanfarele la Slănic-Moldova!

În incinta Pavilionului de Muzică din Parcul Central al orașului-stațiune Slănic-Moldova va avea loc, în perioada 23 – 26 septembrie, un eveniment muzical sub sloganul ,,Prutul ne desparte, Slănicul ne unește!”, organizat de Primăria Slănic-Moldova. Astfel, timp de patru zile, publicul spectator va putea urmări concertele Fanfarei Preturii Sectorului Buiucani din Chișinău. Și tot din Republica Moldova au mai concertat la Slănic-Moldova, fanfarele din Vadul lui Isac și din Ialoveni, ca urmare a înfrățirii între aceste localități din cele două țări surori.

Fanfara din Buiucani a pregătit un repertoriu bogat și divers, alcătuit din marşuri, valsuri, tangouri, polci, suite, muzică populară, muzică ușoară, dar și arii celebre din muzica clasică.

Program



Vineri, 24 septembrie: 13.00-14.00; 17.30-18.30
Sâmbătă, 25 septembrie: 13.00-14.00; 17.30-18.30
Duminică, 26 septembrie: 13.00-14.00

Scurt remember – Concerte de fanfară la Slănic-Moldova

În mijlocul parcului se află celebrul Pavilion de Muzică în stil ,,Art Nouveau”, unde pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, cânta o fanfară dirijată de capel-maistrul Cavaler Petro Rewotty. Acesta a compus şi o parte din muzica operetei „Băile de la Slănic”- considerată una dintre puţinele compoziţii din lume dedicate unei staţiuni, pe versurile publicistului băcăuan Costache Radu.

În perioada interbelică, atmosfera Slănicului era întregită în perioada sezonului de acordurile muzicale ale fanfarei militare care dădea semnul deșteptării dis-de-dimineață, încă de la ora cinci şi jumătate, cântând marşuri prin toată staţiunea şi anunţând astfel, începerea unei noi zile.

Frumosul parc se umplea şi el de lume, care venea aici să citească jurnale, să discute, ori să asculte muzica fanfarei militare, al cărei program începea zilnic, fix la ora zece, se termina în jurul prânzului şi se relua după masa, între orele 17.00-19.00.

Timp de peste douăzeci de ani (1970-1990), dar și câțiva ani după (cu întreruperi), în perioada sezonului estival, din acest pavilion au răzbătut acordurile Fanfarei Militare din Bacău, alcătuită din tineri absolvenţi ai Şcolii Militare de Muzică din Bucureşti – şcoală unică în ţară şi a doua din Europa, care au încântat auditoriul cu muzică de promenadă, prelucrări folclorice, muzică clasică (arii din opere şi operete) şi chiar muzică uşoară. Muzica Militară a fost înființată, în România, în 1830, la inițiativa cărturarului Gheorghe Asachi, iar în acest an se împlinesc 191 de ani de la acest eveniment. În prezent, la Bacău activează Muzica Militară a Garnizoanei Bacău, dirijată de cpt. Valeriu Bălan.

Cu prilejul ceremonialului militaro-religios care are loc anul pe Dealul Cireșoaia din Slănic-Moldova, Muzica Militară a Brigăzii 15 mecanizată ,,Podu Înalt” defilează timp de două zile prin Slănic-Moldova, unde susține concerte pentru turiști și populația stațiunii.

Romulus-Dan BUSNEA
Sursa foto: Primăria Slănic-Moldova

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri