26 aprilie 2024
ActualitateRestaurantul „Aroma” din Cașin, pentru pasionații de vinuri, conversații și explozii de...

Restaurantul „Aroma” din Cașin, pentru pasionații de vinuri, conversații și explozii de arome gastronomice

Băcăuanii, dar nu numai, au o nouă posibilitate de a-și petrece timpul liber. Astfel, de la începutul lunii, la Cașin, în imediata vecinătate a municipiului Onești, a fost inaugurat, de curând, restaurantul „Aroma”, destinat în egală măsură iubitorilor de vin, mâncare și … socializare.

Amplasat strategic, pe DJ 115, restaurantul gastro wine „Aroma” se poate înscrie în rândul obiectivelor de lux, din categoria fine dining, grație atât amenajărilor elaborate, atent gândite, cu tușe rafinate, cât și meniului – conceput să respecte calitatea și selecția (inclusiv oferta de vinuri cu zeci de etichete din podgorii renumite autohtone și din lume), și evident, a atmosferei degajate de toate acestea la un loc. „Noi, cam de vreo 25 de ani, am stat în Bacău, unde avem și reședința, dar și aici, în Cașin, de unde ne și tragem. Am decis să ne retragem în zona natală și să ne îndeplinim acest vis pe care, de altfel, îl avem … de mulți ani. Am ales locul acesta tocmai pentru că aici vrem să ne mutăm”, își începe povestea Viviana Țîrdea, administratorul restaurantului „Aroma”. Unitatea poate fi recomandată, deopotrivă, întâlnirilor de afaceri sau reuniunii cu familia și prietenii, la finalul unei săptămâni epuizante, ori pentru a marca o ocazie specială. Unitatea beneficiază de o sală mare, destinată mai ales sezonului rece, cu 65 – 70 de locuri, la care se adaugă un alt spațiu deschis, de tip terasă, unde, vara, va funcționa și un grătar, precum și o grădină atribuită relaxării (unde poate fi organizat un eveniment în aer liber) și un spațiu de joacă pentru copii. Practic, experiența „Aroma” se  bazează pe gastro socializare, în condițiile în care deși fiecare oaspete comandă diferit, cu toții parcurg împreună, la nivel gustativ, orele de relaxare. „Ca principiu, dorim să fie o destinație de weekend, în sensul în care, dincolo de a hrăni omul, să fie o experiență totală. Ne dorim să facem evenimente fundamentate pe concepul «wine and dine» – degustări cu preparate mai deosebite, asociate cu vinuri la fel de speciale. Meniul este foarte simplu, foarte scurt, la fel ca spațiul pe care l-am gândit: cu lucruri relativ puține, dar de o calitate certă. Preparatele de la noi se gătesc pe loc, nu folosim nimic artificial. Nu oferim genul de «meniu al zilei», ci, realmente, o experiență culinară”, ne încredințează proprietarii afacerii de la Cașin.

 



O experienţă culinară de excepție

Așadar, meniul à la carte, disponibil pentru o zi sau pentru perioade reduse de timp, nu este foarte dens, incluzând preparate executate foarte bine, în combinații speciale, am putea spune unice, pe care, garantat, oaspeții nu le găsesc prin alte părți. Toate preparatele, fără deosebire, beneficiază de o creativitate debordantă atunci când sunt gătite (folosindu-se ingrediente de o calitate ridicată, cu mult peste medie) și, în mod evident, de un gust pe măsură de rafinat. Interesant este că meniul este în permanență personalizat, variind de la o perioadă la alta, date fiind ingredientele și sezonalitatea lor. La „Aroma”, veți putea comanda, de exemplu, ceafa de porc, gătită însă, într-o manieră diferită, la dimensiuni peste medie, la fel și „tomahawk-ul” de porc (o „găselniță” – spun proprietarii – datorată tocmai atașamentului pe care îl au românii față de acest animal domestic), la fel de generos, în privința cantității, și, totodată, plin de aspect, și cu o savoare unică. Nu lipsesc preparatele pe bază de fructe de mare, la fel, gătite într-o manieră personalizată, bucate care deja au cucerit clientela ce a avut norocul să ajungă aici, și nici „Ciorba bețivului”, cea clasică, românescă, însă cu accente ardelenești, fiind preparată cu afumătură și varză murată, dreasă cu smântână și condimentată cu mărar. Prezente sunt și deserturile, altele în fiecare săptămână. Important de reținut faptul că ingredientele sunt furnizate, în marea lor majoritate, de firme locale.

„De exemplu, de la o fermă din Gutinaș procurăm un caș maturat, foarte bun, pe care-l folosim într-o salată reinterpretată care, în mod normal, presupune utilizarea brânzei halloumi, originară din Cipru. Or, tocmai pentru că nu aveam garanția că putem folosi un ingredient sigur și de calitate, adus de la nu știu ce distanță, am ales ceva local, dar foarte bun. De altfel, tot de la aceeași sursă achiziționăm și smântâna, de foarte bună calitate, la fel și anumite preparate de carne. Doar vita, pe care nu am găsit-o în zonă, o aducem din Noua Zeelenadă și din Uruguay, vestite pentru acest tip de carne. Vrem să ne axăm foarte mult pe calitate și sperăm ca și clienții să observe lucrul acesta și să facă diferența. La noi, toate sosurile, de exemplu, se fac în casă, aici. Cum este sosul brun sau demi-glace-ul, o invenție rafinată a francezilor, la care se muncește din greu, fiind obținut din oase de vită, coapte multe ore, în cuptor, apoi fierte vreo 12 ore, la foc mic”, ne destăinuie Viviana Țârdea, admnistratorul restaurantului „Aroma” din Cașin. Interesant de precizat că aici și-a pus amprenta și Daniel Stoenescu, un Chef de valoare, recunoscut în breaslă, deși mai puțin vizibil în spațiul public, dar care are multe proiecte de anvergură, de succes, la care a participat oferind consultanța în domeniul bucătăriei. Și în privința legumelor utilizate pentru obținerea preparatelor, deținătorii restaurantului și-au propus să identifice căi de aprovizionare cât mai locale, care să furnizeze rapid și constant produse de calitate, menite să garanteze gustul autentic atât de dorit în orice bucătărie care se respectă. „Ne dorim ușurință în aprovizionare. În plus, trebuie să ne permită și anotimpul, întrucât, acum, trebuie să admitem că este destul de greu să găsești legume, nefiind încă sezonul lor. Prin urmare, așteptăm cu interes cooperativele locale”, este invitația lansată producătorilor agricoli locali.

Un vin special…pentru oaspeți speciali

Și pentru că proprietarii restaurantului și-au dorit ca oricine le calcă pragul să aibă parte de tratament special, simțindu-se cu adevărat persoane speciale, preparatele din meniu sunt însoțite de vinuri pe măsură, din categoria premium, la fel de speciale, de înalt nivel. Prin urmare, alături de o experienţă culinară de excepție, oaspeții vor beneficia de o adevărată clătorie prin fascinanta lume a vinului. Inspiraţi de natură şi de vin, proprietarii restaurantului au ales să îmbogățească atmosfera gătind în dublet cu cele patru sezoane din an, inspiraţi fiind de cultura culinară a regiunilor viticole. Astfel, meniul de Wine & Food Pairing propus implică o ofertă impresionantă de vinuri tradiționale și de import. „Prin pasiunea mea pentru vinurile selecte, am cunoscut oameni faini. Pe considerentul că oamenii care iubesc vinul, nu doar ca să-l bea, ci îl și respectă, sunt oameni frumoși, nu pot fi altfel. La unul dintre cursurile la care am participat, mi-a fost profesor domnul Marian Timofte – o poveste de om, apoi am întâlnit-o pe doamna Dana Pop, de la care iau și vinurile aduse din import, Franța și Ialia. De altfel, am ales câteva crame pe care am ținut să le avem în ofertă, cum ar fi «Crama Gîrboiu» și «Domeniile Averești», ambele din Moldova, dar și din Oltenia, de la Oprișor, sau din Dobrogea, Crama Rasova. Am avut o revelație cu «Busuioaca» de Averești, vinificată în sec, și am zis că trebuie să o am în meniu. În plus, am reușit să aducem în meniu și o etichetă «emblemă» din zona Dealu Mare, respectiv «Feteasca Neagră – Apogeum». Mai avem și circa 30 de etichete din Italia, inclusiv spumante, alte câteva din  Franța, din zona Bordeaux, dar și din Austria un Grüner Veltliner, fructat, ușor, apreciat de români. E limpede că oamenii nu cunosc toate soiurile și mă bucură că ne solicită părerea în privința vinurilor, dar mai ales că le și place recomandarea pe care le-am făcut-o”, mai aflăm de la proprietara restaurantului. Și dacă tot vorbim despre un restaurant fine dining, să amintim și că servirea este la un nivel ridicat. Staff-ul a fost instruit să ofere informații inclusiv în privința asocierii preparatelor din meniu cu licorile aflate în ofertă, pe principiul „omul potrivit la frapiera potrivită”, ajutați, evident, de Viviana Țîrdea, proprietara afacerii, astfel încât, preparatele și vinurile să se înnobileze unele pe altele, accentuând-și reciproc calitățile. În weekend, atmosfera va fi „îmbogățită” cu muzică live, de fiecare dată alți artiști performând spre încântarea clienților. Feedback-ul primit de la cei care au trecut deja pragul restaurantului a fost neașteptat de bun, aici ajungând, pe lângă curioșii care au vrut să testeze oferta de debut a restaurantului, și clienți care, ulterior, au revenit de câteva ori în puținul timp trecut de când a fost deschisă unitatea.

Urmași ai mândrilor gospodari munteni

Complexul de clădiri care compun restaurantul este amplasat pe un teren moștenit de la străbunici, la care, în timp, proprietarii au adăugat alte suprafețe cumpărate de la vecini. Oameni gospodari și mândri, așa cum sunt cunoscuți cășunenii, cu sorginte munteană (din zonele Rucăr și Dragoslavele, după cum indică sursele istorice). Urmași ai ciobanilor mocani din aceste localități, ajunși în zonă pe la mijlocul secolului al XVII-lea, la chemarea domnitorului Gheorghe Ștefan, cășunenii și-au păstrat vie moștenirea lăsată de strămoși, de la tradiții până la ocupațiile care i-au ridicat. „Cășunenii păstrează în mentalitatea lor mândria de a se trage dintr-o … combinație de munteni. Pe de altă parte, se zice că «balada Miorița» s-ar trage de undeva din zonă, puțin mai sus de Cașin, la Scutaru, unde există și un monument dedicat acestui fapt. De fapt, de câțiva ani, în 15 august, la noi se serbează, cu foarte mare alai, «Zilele Cașinului», când vin foarte mulți străini ca să vadă parada căruțelor cu coviltir și alte atracții. Pentru că localnicii sunt urmașii cărăușilor. Inclusiv bunicul meu și-a întreținut familia făcând cărăușie. Plecau cu săptămânile în ținutul Secuiesc, de unde luau cartofi, de exemplu, scânduri etc., pe care le duceau la Vaslui, de unde primeau la schimb cereale, și tot așa. Acum, sunt păstrate simbolic acele căruțe, în onoarea strămoșilor cu tot ce au lăsat ei. La fel, mulți cresc în gospodărie cai de o frumusețe fără seamăn, sunt niște exemplare superbe”, aflăm de la Viviana Țîrdea. Un motiv în plus de a ajunge în zona Cașinului unde, spre marea satisfacție a autorităților, s-au stabilit numeroși tineri, dispuși să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile locului. Cu atât mai mult cu cât, de exemplu, restaurantul „Aroma” din Cașin este amplasat pe locul pe unde, cu ani în urmă, trecea vestita „Mocăniță”, trenulețul care transporta bușteni din pădurile seculare de la munte.

Weekend după weekend, mereu altfel

Astăzi, de „Dragobete”, dar și ulterior, de „8 Martie” ori în wekend-urile care vor urma, restaurantul „Aroma” pregătește, așa cum și-au propus proprietarii încă de la bun început, momente speciale, experimente cu bucate la fel de inedite, oaspeții fiind întâmpinați cu un pahar de Prosecco, din partea casei, la fel și desertul care va desăvârși meniul.  „De «Ziua Femeii», o să pregătim un meniu prestabilit, cu alte preparate decât cele din lista obișnuită, astfel încât să ne asigurăm că oamenii care ne trec pragul nu se plictisesc, ci au ocazia să încerce și altceva. Și, ca să fie în ton cu momentul acesta deosebit, îl vom avea ca invitat special  pe Vitalie Cortac, un artist local foarte apreciat, care va interpreta la saxofon piese din registrul «romantic jazz». De altfel, ne-m gândit ca aproape toate weekend-urile să le pregătim cumva tematic, să avem și ceva asiatic, cu sushi, de exemplu, sau altceva italienesc, poate și indian, de ce nu”, încheie povestea plină de savoare Viviana Țîrdea.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri