27 aprilie 2024
OpiniiEditorialReligia, intre interese lumesti si superstitii

Religia, intre interese lumesti si superstitii

Mitropolia Moldovei si Bucovinei, cea mai importanta structura clerica regionala din România, si-a propus sa faca un lobby puternic pe lânga Putere, pentru a pune pe capul Bisericii Ortodoxe si aura Constitutiei. Biblia nu mai e de ajuns. In general, alesii jura sa slujeasca poporul cu mâna pe Biblie. Nu reusesc mai niciodata sa depaseasca stadiul intereselor de grup si personale, fiindca pâna la popor e cale lunga si nerentabila. Asa ca e necesar sa ne dea garantii mai multe despre onestitatea lor, sa puna mâna si pe Biblie, dar si pe Constitutie, unde urmeaza sa fie consfintit rolul Bisericii la propasirea spirituala a poporului, precum si necesitatea orelor de religie in scoli.

Chestiunea e teribil de delicata, iar politicienii au dat din colt in colt la auzul intentiilor Bisericii. Declarativ, opinia unanima este ca statul romând a fost, este si trebuie sa ramâna laic. Toti politicienii chestionati pe aceasta tema au avut insa un nod in gât când li s-a cerut parerea. O declaratie transanta nu s-a auzit de nicaieri, pentru ca – nu-i asa? – cine ar vrea sa se puna rau cu Biserica? Mai ales când in rândurile clerului exista numerosi slujitori zelosi, care fac uneori campanie electorala chiar in lacasurile de cult, când interese laice si pacatoase se strecoara serpeste pe la colturile lacasurilor de cult.

O Constitutie de acest fel ar deveni lege fundamentala pentru o multime de indivizi cu mari probleme de orientare spirituala, pentru care diferenta dintre credinta si superstitie este incerta, care se calca in picioare ca sa isi frece cu evlavie biletele de loto sau portofelele de raclele cu moaste, doar-doar or primi ceva de pomana de la Cel De Sus. Cât despre credinciosii care inteleg cu adevarat mesajul Bisericii, numai de bine. Daca Biserica si-a propus sa faca lobby pe lânga politicieni e de asteptat sa si reusesca. Politicienii s-au dovedit in nenumarate rânduri nefiresc de docili in fata cererilor venite de la cler.

Ar fi insa extrem de interesant de aflat si opinia societatii civile, atât de prost reprezentata de politicieni. Bunaoara, opinia altor culte, care ar fi ignorate ca având vreun rol in istoria românilor. Insa si mai interesant ar fi de aflat opinia parintilor ai caror copii scolari trebuie sa invete de la cele mai fragede vârste, inca de când lumea este o mare necunocuta pentru ei, cum Gigel a cazut de pe scara si si-a fracturat mâna ca pedeapsa divina pentru ca nu si-a spus rugaciunea, in loc sa invete ce este iubirea lui Dumnezeu pentru oameni.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri