2 mai 2024
ContrasensReforma electorală pe care nu vrea s-o facă nimeni

Reforma electorală pe care nu vrea s-o facă nimeni

De ani de zile se perpetuează o situația absolut hilară și anormală. Dar nici o formațiune politică nu a deschis vreodată discuția ca să lămurească problema. Și nici nu o va face, pentru că nimeni nu e atât de prost să-și taie craca de sub picioare. De ani de zile clamăm absenteismul electoral și-l interpretăm în fel și chip.

Numai că acest absenteism nu există. Sau e mult mai mic decât ceea ce ni se pare că vedem. Și de acest lucru sunt vinovate listele electorale care nu au nici o legătură cu realitatea. Pentru că nu iau în seama emigrația. Bacăul nu are cum să aibă 190.000 de votanți, dacă la ultimul recensământ s-au găsit doar 144.000 de locuitori.

Dar sistemul nostru politic continuă să-i numere pe cei plecați și stabiliți în străinătate pentru că are nevoie de aceste cifre la desemnarea numărului de parlamentari alocați fiecărui județ. Cu cât e mai mare populația, cu atât sunt mai mulți parlamentari. Și din acest motiv nici o formațiune politică nu are interesul să se preocupe de rezolvarea acestei probleme. Așa se face că la alegerile de duminică, aparent, au lipsit de la vot 100.000 de băcăuani.

Doar că o mare parte din această sută de mii nu mai există fizic în oraș, ci în Anglia, Italia, Germania și așa mai departe. Cea mai simplă rezolvare a situației este ca listele electorale să se refacă înainte de alegeri, prin înregistrarea electorilor la o instituție. Cine vrea să voteze, se înregistrează. Ca în SUA. Și atunci vom ști care e numărul electorilor din fiecare localitate.

Și mai este o problema care se poate rezolva foarte ușor, dar nici o forță politică nu dorește să o rezolve astfel încât să fie corect pentru toată lumea: votul în două tururi.

Unii vor un singur tur, alții în două. De ce? Pentru că se știe că între cele două tururi de scrutin intervin înțelegerile care pot schimba sensul votului. Unii se tem că în turul doi se vor coaliza toți împotriva lor, votul negativ fiind la mare cinste la noi; alții speră că în turul doi să întoarcă trendul din primul tur sau să obțină un ban cinstit dacă-și vând susținerea.

Soluția se aplică la Londra, unde primarul se votează in două tururi deși alegătorul se prezintă o singură dată. Electorul primește două buletine. Pe cel pentru primul tur votează candidatul preferat iar pe cel pentru turul doi votează oricare altul in afară de cel preferat. Primii doi candidați din turul întâi merg într-un al doilea tur virtual, și primesc voturile de pe buletinul al doilea de la alegătorii care nu i-au votat pe ei prima dată. Pare complicat, dar nu e.

Astfel, se fac două tururi fără că să se dea posibilitatea unor înțelegeri între candidați sau unor campanii pentru vot negativ. Dar, cum spuneam, nimeni de la noi nu e interesat de așa ceva.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri