7 mai 2024
OpiniiEditorialRăzboaiele trebuie să rămână în mintea mincinoșilor

Războaiele trebuie să rămână în mintea mincinoșilor

Unele dintre titlurile și declarațiile care au făcut audiență în ultimele zile au întrecut măsura. Kelemen Hunor vorbea despre „atrocitățile” din Valea Uzului, o televiziune anunța un „scandal uriaș” în Valea Uzului, alta vorbea despre războiul dintre maghiari și români care, de fapt, nu a existat. Care atrocități? Maghiarii au făcut un lanț uman în fața cimitirului, românii veniți să-și comemoreze eroii au sărit gardul prin spate, apoi, din interior, au rupt lanțul și vreo două scânduri ca să intre și ceilalți români, care așteptau în drum. Au urmat imnul, slujba, aprinderea lumânărilor. Și niște dialoguri între părți care nu aveau tonul violent al liderului UDMR.

„Atrocitățile” nu au existat în realitatea oamenilor obișnuiți, normali, cu bun simț. În realitatea politicienilor și a unor organizații care au propriile scopuri, altele decât ale poporului format din români, maghiari, romi, ucrainieni, germani, lipoveni, turci etc., există conflicte care le justifică existența. Alte știri menite să șocheze vizau un „scandal uriaș în Capitală”, tragedia dintr-un târg, grindina cât oul de vrabie căzută în Moinești, ultima fiind etichetată drept falsă chiar de niște moineșteni, pe facebook. Una e să anunțe ANM vijelii și grindină, alta e să scrii că a avut loc nu știu ce fenomen și să fie neadevărat. Sau că s-au războit maghiarii și românii. Spre dezamăgirea unora, iată că, de Rusalii, la Ghimeș a fost liniște. Știrile false sau exagerările dezinformează și, mai grav, pot provoca reacții. Unii vor dori să ia apărarea presupuselor victime, alții să le răzbune prin fapte violente, de data aceasta reale. Se spune că emoțiile provocate de nenorocirile altora au un efect terapeutic și că acei care le propagă vor avea întotdeauna succes. Eu nu cred.

Minciuna poate fi utilă pe termen scurt politicienilor, activiștilor din alte sfere, blogurilor și ziarelor on-line, atrăgând adepți, cititori, publicitate, dar se întoarce împotriva emitenților, ca un bumerang. Mincinoșii, odată descoperiți, rămân compromiși pe veci. Astăzi, consumatorul de știri este tot mai atent, tot mai selectiv și îi va ocoli chiar și atunci când se vor decide să spună adevărul.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri