16 mai 2024
ContrasensRăutăcisme

Răutăcisme

Zic tot mai mulți oficiali români cum că noi trebuie să fim solidari cu UE și să renunțăm la gaze, la electricitate, să stingem luminile, să închidem magazinele devreme, să tremurăm de frig la iarnă ca și drăguții de nemți. Desigur, și UE a fost solidară cu noi când am avut probleme, când au fost tăiate salariile și pensiile, când autoritățile dădeau cu jula cub pretextul pandemiei, când închideau spitale (ah, chiar UE ne cerea să închidem spitalele, ca să crească cota medicinii private), când se pișau cu boltă pe rezultatul referendumului de demitere al lui Băsescu sau când și-au impus regulile lor peste Constituția noastră… Cât despre băieții care-s cu solidaritatea în gură, ce să zic… Dacă spun ce le doresc cu adevărat, mă trezesc că încalc standardele comunității …

Muntenegru, care a aplicat cu furie sancțiuni anti-ruseșți, descoperă că are o problemă economică: la jumătatea sezonului de turism, numărul turiștilor este mai mic cu 20% față de anul trecut, când a fost “pandemie”.  În vârful sezonului, gradul de ocupare al spațiilor de cazare este de 30% în condițiile în care în anii dinaintea “pandemiei” nu aveai unde-ți caza o rudă venită pe neașteptate. În mod și mai surprinzător, majoritatea turiștilor nu-s nici occidentali și nici arabi, cu care sperau autorităților să înlocuiască rușîi, ci sârbi din Serbia sau Republica Srpska, pe care oficialii muntenegreni îi acuză, în mod repetat, de “influență dăunătoare” și “agresivitate”, după cum spun instrucțiunile venite de la Washington.

Serbia a introdus un „regim special” pentru diplomații croați din cauza că autoritățile de la Zagreb au interzis  președintelui Vucic să viziteze lagărul de concentrare Jasenovac. Acolo, în timpul celui de-al doilea război mondial, naziștii croați au ucis peste 100.000 de sârbi, evrei, țigani și dizidenți. Ministrul sârb de interne, Aleksandar Vulin, a acuzat autoritățile croate de fascism, spunând „Fasciștilor de astăzi, membri ai Uniunii Europene, nu le place să li se amintească câți copii au ucis”.

Statele Unite ale Americii au relaxat sancțiunile împotriva Rusiei. Sunt permise tranzacțiile legate de îngrășăminte, alimente, semințe, medicamente și echipamente medicale. De asemenea, se pot efectua tranzacții cu fosta subsidiară a Gazprom, Gazprom Germania GMBH până pe 16 decembrie. SUA au ridicat sancțiunile de la subsidiară kazahă a Alfa-Bank.

Autoritățile din Letonia sunt mai îngrijorate de posibilitatea ca propriii cetățeni să-și cheltuiască banii în Rusia decât de faptul că inflația galopantă din țară îi condamnă la foame. Parlamentul țării a decis că letonii nu pot trece în Rusia sau Bielorusia ca să cumpere produse de strictă necesitate fără plata de taxe vamale decât o dată pe lună, față de o dată pe săptămâna, până acum.

 

Răzvan Bibire

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri