22 mai 2024
ActualitateRacordarea la rețelele de energie rămâne gratuită

Racordarea la rețelele de energie rămâne gratuită

Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a adoptat un pachet de măsuri care vizează procedura racordării consumatorilor la rețelele de energie electrică și de gaze naturale. Acestea vor permite accesul la gaze naturale și energie electrică a unui număr sporit de utilizatori.

Reglementările sunt valabile atât pentru clienții casnici, cât și pentru cei non-casnici care se racordează prin instalații cu lungimea de până la 2.500 de metri. În plus, regulile se aplică și prosumatorilor (cei care produc energie electrică din surse regenerabile). Noile reglementări vor permite accesul la energie electrică şi gaze naturale a unui număr sporit de utilizatori.

Mai repede decât cele 90 de zile legale

Una dintre cele mai importante modificări adoptate este cea referitoare la consumatorii care doresc să se racordeze la aceste rețele, mai repede decât termenul maximum de 90 de zile, prevăzut de lege. Cei în această situație pot face aceste lucrări pe propria cheltuială, urmând ca, în cel mult 5 ani, să-și recupereze investiția, în tranșe anuale egale, de la firma de distribuție a energiei sau a gazelor. Această posibilitate a fost introdusă de ANRE ca urmare a blocajelor intervenite în privința racordării, provocate de creșterea fulminantă a cererile venite din partea consumatorilor. De reținut că aceasta este o opțiune, nu o obligație a consumatorilor finali. Lucrările pot fi executate de orice firmă autorizată, nu neapărat de furnizorul de energie sau de gaze.



Beneficii și pentru clienții casnici din ansamblurile rezidențiale

O altă noutate se referă la consumatorii casnici care au achiziționat locuințe în cadrul unor ansambluri rezidențiale. Astfel, dezvoltatorii imobiliari nu vor mai putea pretinde de la clienți să achite cheltuielile cu racordarea la gaze sau electricitate. Potrivit noilor reguli, furnizorul acestor servicii va fi obligat să suporte cheltuielile cu racordarea. Ulterior, acesta își va putea recupera cheltuielile, prin tarifele de distribuţie. Practic, operatorul de distribuție va prelua în proprietate obiectivul din cadrul ansamblului rezidențial. Preluarea se va face numai după ce au fost puse în funcțiune minimum 80% dintre contoarele locuințelor aflate în ansamblul rezidențial. Această preluare va fi făcută prin justă despăgubire, adică operatorul de distribuţie va putea pretinde de la dezvoltatorul imobiliar sumele investite, în cazul în care nu le poate recupera în întregime prin contractele făcute cu proprietarii, clienţi finali.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri