30 mai 2024
ActualitatePuține cursuri de formare profesională a șomerilor

Puține cursuri de formare profesională a șomerilor

Și în această lună în județul Bacău a fost demarat un număr foarte mic de programe de formare profesională pentru șomeri. Astfel, la mijlocul lui mai Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) a deschis numai două cursuri, la care participă, în total, 30 de șomeri. Jumătate dintre ei vor învăța tainele meseriei de contabil, iar ceilalți 15 se vor pregăti pentru a deveni inspector/referent resurse umane.

Statistica la nivelul țării arată că în luna mai au început 137 de programe de formare profesională, la care sunt cuprinse 2.090 persoane. Pe primul loc se situează județul Vrancea, unde au fost inițiate 16 cursuri, la care participă 224 șomeri. Urmează județele Dîmbovița, cu 12 programe în cadrul cărora se vor califica/recalifica 168 persoane, Neamț-8 (132), Mureș-7 (131) etc. În țară, în 19 județe au fost demarate de la 3 cursuri în sus. În ceea ce privește numărul participanților, în 21 județe au început în această lună să se califice mai mult de 30 șomeri.

13 programe cu 188 de șomeri



Revenind la județul Bacău, din păcate, și în lunile anterioare din acest an a fost aproape aceeași situație. În perioada ianuarie-mai AJOFM a demarat doar 13 programe profesionale, la care au fost cuprinși, în total, numai 188 șomeri. Reamintim că AJOFM Bacău este acreditată să desfășoare cursuri în 16 meserii: lucrător în comerț, patiser, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, bucătar, operator confecționer industrial, agent de vânzări, operator introducere, validare și prelucrare date, contabil, inspector/referent resurse umane, operator la mașini unelte cu comandă numerică, electrician în instalații energetice, sudor, instalator instalații tenico-sanitare și de gaze, mecanic auto, lucrător finisor pentru construcții și lucrător în structuri pentru construcții. Pregătirea profesională prin AJOFM este gratuită, pentru șomerii aflați în evidența ei. Cei din altă localitate decât Bacăul beneficiază și de decontarea cheltuielilor cu transportul.

Facilități prevăzute în lege

La formare profesională gratuită au dreptul și cei care obţin venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă (ISR-500 lei) şi sunt înregistrați la agenţiile de şomaj. Același drept îl au și persoanele care şi-au reluat serviciul la încetarea concediului pentru creşterea copilului, precum şi cele care s-au întors la lucru, după recuperarea capacităţii de muncă, ulterior pensionării de invaliditate. Cei interesaţi să se califice ori recalifice într-o anumită meserie sunt aşteptaţi să-şi exprime din timp opţiunea la AJOFM Bacău, str.Ioniţă Sandu Sturza, nr.63, telefon 0234525265 sau 0234576286 ori la Centrul de Formare Profesională Bacău (str.V.Alecsandri, nr.25, etajul IV, 0234514859). Pentru înscrierea la un curs, solicitanții trebuie să prezinte cartea de identitate, certificatul de naștere, actele de studii, toate în original și copie. În plus, vor depune adeverința medicală, din care să rezulte starea de sănătate și că sunt apți să exercite meseria în care doresc să se califice, precum și actul fiscal care să ateste că nu realizează venituri ori obțin mai puțin de 500 lei lunar, din activități autorizate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri