30 aprilie 2024
CulturăProvocarile lui 2015

Provocarile lui 2015

Va rezista guvernul Ponta? Va reusi Klaus Johannis sa ofere esenta democratica institutiei prezindentiale? Vom asista la un reflux sensibil al mafiei politico-economice? Calitatea vietii noastre se va inscrie pe un trend optimist?… Acestea ar fi intrebarile mele pentru 2015, un an care, la nivel global, potrivit expertilor Forumului de la Davos, va fi zguduit de cel putin 10 mari provocari…

1.Inegalitatile. Inrautatirea gradului de inegalitate dintre locuitorii lumii, indus de diferentele mari de venituri, este alarmanta. Jumatate din populatia lumii are doar 10% din bogatiile acesteia. In SUA, 1% din populatie primeste un sfert din totalul veniturilor…

2. Cresterea ratei somajului. Aceasta provocare a urcat un loc, anul acesta, in topul celor mai ingrijoratoare tendinte, fata de anul trecut. „Transformarea economiilor si dislocarea cererii de forta de munca, asociata cu progresul tehnologic, se produce rapid si ar putea avea un impact mai dramatic decât oricând”, spun expertii. Surprinzator sau nu, problemele sunt mai mari in Europa decât in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord sau in Asia.



3. Criza de lideri. Comunitatea internationala a esuat in gasirea de solutii la orice problema globala majora in anii din urma. Lumea politica este macinata de lupte care erodeaza mecanismele guvernamentale si, in multe tari, singurele personalitati cu acces la putere institutionala sunt liderii militari si politicienii radicali.

4. Competitia geostrategica. Relansarea competitiei dintre marii actori globali este ingrijoratoare. Marile puteri se izbesc intre ele ca marile placi tectonice ale planetei, asa cum se vede in tensiunile tot mai acute dintre Rusia si Occident.

5. Democratia pierde viteza. Increderea popoarelor in guvernele lor s-a macinat in tulburarile crizei prin care acestea au trecut din 2008 incoace. Protestele de strada au impânzit harta lumii. „Exista institutii de secol 19, cu minti din secolul 20, care incearca sa rezolve probleme din secolul 21”, mai spun expertii amintiti.

6. Cresterea poluarii. Marile economii in curs de dezvoltare au preluat modelele occidentale, mecanismele functioneaza perfect economic, dar capacitatea lumii de absorbtie a emisiilor nu mai permite continuarea fenomenului. Economii precum cele ale Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei au devenit, si ele, mari poluatoare.

7. Violentele meteo. Schimbarile climatice vor provoca tot mai des fenomene de amploarea tsunami-ului japonez. Ironia este ca vor suferi cel mai mult tarile cele mai sarace, care au contribuit cel mai putin la incalzirea globala.

8. Recrudescenta nationalismului. Miscarile separatiste din Canada, Spania si Marea Britanie, recrudescenta nationalismului din Franta, Italia si din alte parti, incurajata de separatism, reprezinta o alta provocare. Se vindeca greu ranile pricinuite chiar si de referendumurile care nu au reusit sa schimbe granitele.

9. Criza de apa. Cel putin 750 de milioane de oameni sufera de sete. „Apa curenta” este pentru alte sute de milioane un vis, care ii desparte adeseori de sanatate. Pentru rezolvarea problemei este nevoie de investitii uriase, pe care nu le pot face decât guvernele si institutiile internationale. In parteneriat public privat? Ce ar insemna asta?

10. Economii cu oameni sanatosi. Economiile lumii nu se mai pot dezvolta ignorând sanatatea oamenilor, orice rol sau contributie ar avea ei in cresterea economica, mai spun expertii.
Interesant este faptul ca la Formul de la Davos n-au fost considerate ca provocari mari ale anului 2015 aspecte precum: criza morala evidenta, situatia jenanta a sistemelor educationale in foarte multe tari, criza familiei, coruptia desantata din fragilele democratii, terorismul si singuratatea copiilor parasiti de parintii (din zeci de tari) care pleaca aiurea, pe mapamond, in cautarea unui loc de munca.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri