27 aprilie 2024
EconomieProiect: Subvenții de până la 6.000 lei pe lună pentru fermierii care...

Proiect: Subvenții de până la 6.000 lei pe lună pentru fermierii care angajează șomeri tineri

Statul va sprijini financiar angajatorii din domeniul agriculturii care le oferă un loc de muncă, full time, tinerilor aflați în șomaj. Fermierii și alți angajatori din sectorul agro-alimentar pot primi 2.250 – 6.000 de lei pe lună pentru plata salariilor tinerilor angajați.

Potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, aflat în analiza Guvernului, agajatorii care activează în sectorul agro-alimentar vor fi ajutați să le plătească salariile proaspăt angajaților tineri care au fost în șomaj. Mai exact, banii vor fi folosiți pentru plata salariului, respectiv maximum 75% din retribuție, diferența de 25% intrând în sarcina angajatorilor.

Sunt considerați șomeri tineri, băcăuanii cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, înregistrați la agențiile de ocupare a forței de muncă. Sprijinul va fi acordat pe o perioadă de 18 luni, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2023, pentru fiecare astfel de șomer angajat. Angajatorii vor trebui să-i țină angajați pe tinerii șomeri cel puțin șase luni de la data încetării acordării sprijinului financiar, în caz contrat vor fi obligați să returneze, integral, sumele încasate.



Cum se dau banii

Cuantumul sprijinului plătit de stat pentru angajarea șomerilor tineri este stabilit în funcție de nivelul de studii al noului venit în firmă. Astfel, pentru fiecare șomer angajat care nu are nici măcar studii medii, angajatorul va primi maximum 2.250 lei, iar pentru angajarea pe un post care are cerințe de cel puțin studii medii, subvenția este de maximum 3.500 de lei.

În fine, suma maximă de 6.000 de lei revine celor care au angajat șomeri pe posturi care presupun studii superioare, indiferent de specialitatea acestor studii. Sumele se vor acorda proporțional cu timpul efectiv lucrat de salariat și nu se vor putea cumula cu alte subvenții acordate în baza Legii nr. 76/2002, respectiv pentru angajarea absolvenților unor instituții de învățământ, a șomerilor cu vârsta de peste 45 de ani sau a tinerilor cu risc de marginalizare socială.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri