29 aprilie 2024
ActualitateProiect: „î” propus să devină oficial „â” în toate primăriile

Proiect: „î” propus să devină oficial „â” în toate primăriile

Mai multe localități din Bacău riscă să fie obligate prin lege să-și schimbe denumirea. Este vorba despre acele localități care au în componența numelui litera „î”. Acestea pot fi schimbate pe viitor cu litera „â”, așa cum prevede o hotărâre a Adunării Generale a Academiei Române din anul 1993, când s-a decis revenirea la scrierea cu „â”.

Bîrsănești, Gîrleni, Pîncești, Pîrgărești, Pîrjol, Tîrgu Trotuș și Tîrgu Ocna ar putea deveni Bârsănești, Gârleni, Pâncești, Pârgărești, Pârjol, Târgu Trotuș sau Târgu Ocna, dacă proiectul propus de un grup de deputați PSD va fi votat de Parlament.

Documentul se află deocamdată în dezbatere, la comisii, urmând ca decizia Parlamentului să vină cel târziu la sfârșitul lunii aprilie. Dacă proiectul va trece și se va concretiza într-o lege, numele localităților vor fi schimbate. Pe lângă sigle, denumiri, ștampile, vor fi schimbate inclusiv actele de identitate, pașapoartele sau permisele de conducere.



Confuzia lui „â” cu „î”

Această confuzie ar fi înlăturată în momentul în care ar intra în vigoare proiectul de lege. Ideea proiectului a plecat de la o hotărâre a Adunării Generale a Academiei Române din anul 1993, când s-a revenit la scrierea cu „â”. Această aparent banală schimbare va da peste cap întreaga activitate a comunităților locale.

Cei care locuiesc în aceste localități vor trebui să-și schimbe documentele și să se confrunte cu birocrația anevoioasă. Soluția salvatoare ar fi aceea ca modificările în documente să se facă în momentul în care acestea vor expira.

„Dacă proiectul va deveni lege, cel mai probabil se vor schimba eșalonat documentele. Probabil după ce expiră. Ce se va emite după data respectivă, se va face cu noua denumire. Noi avem un nomenclator de localități, iar acesta se actualizează la București, la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date. Noi nu putem scrie altceva decât spune nomenclatorul, iar ca să operăm avem nevoie de o lege clară”, declară cms.șef Ion Prisecaru, director executiv la Direcția Publică de Evidență a Persoanelor a municipiului Bacău.

Schimbare nedorită de primari

Proiectul propus de deputații PSD pare a le fi străin deocamdată edililor locali. „Orice schimbare care intervine în bunul mers al lucrurilor presupune bani și nu cred că este momentul cel mai potrivit. Ca să schimbi Bîrsănești în Bârsănești, lucrul acesta va atrage o serie schimbări”, declară Gelu Botezatu, primarul comunei Bîrsănești.

Vestea posibilei schimbări de titulatură nu a fost primită bine nici în comuna Pîncești. Edilul Vișinel Grădinaru spune că din cauza acestei modificări ar putea pierde între 4 și 5 milioane de euro, bani ce au intrat în comună prin proiecte. „Avem proiecte europene în derulare, iar această schimbare ne-ar face mai mult rău decât bine. Am putea pierde acești bani! Eu nu resping ideea, dar nu e momentul acum. Mai mult mă încurcă decât mă ajută!”, declară Vișinel Grădinaru, primarul comunei Pîncești.

În prezent, schimbarea denumirii unei localități este posibilă doar în urma unui referendum local și prin lege aprobată de Parlament.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri