30 aprilie 2024
Top StoryProiect european de pregătire pentru medicii și asistenții din Spitalul Județean de...

Proiect european de pregătire pentru medicii și asistenții din Spitalul Județean de Urgență Bacău

Spitalul Județean de Urgență Bacău are în derulare un amplu proiect european de pregătire a medicilor și asistenților medicali în domeniul endocrinologiei. Până acum au fost organizate deja 11 astfel de cursuri, adaptate pregătirii lor, în mod special pentru cadrele sanitare medii, iar săptămâna trecută (27-31 ianuarie 2020) s-a desfășurat un alt curs, de 5 zile cu medicii și de 7 zile cu asistenții medicali.

Cursul s-a intitulat „Patologia indusă de deficitul endemic de iod. Disfuncții tiroidiene. Impactul sarcinii și fătului. Cancerele endocrine. Actualități în patologia endocrină a copilului”, unde lector a fost dr. Elena Vamanu, medic endocrinolog la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Bacău, medic șef Secție Endocrinologie. La cursurile pentru asistenții medicali, lectori au fost asist. Daniela Farțade, expert formare – asistent șef Secție Endocrinologie SJU Bacău și asist. Tatiana Andrei – asistent șef Sterilizare SJU Bacău.

„Tematica acestui curs este una de actualitate, mai ales pe zona cancerelor endocrine, care au o incidență crescută, în mod special cancerele tiroidiene, cele suprarenale, dar și tulburările de metabolism, respectiv obezitate și diabet zaharat la copii, cu tulburări de sexualizare, adică pubertarea precoce la fetițe și băieței. Din păcate, a scăzut vârsta la care apare pubertatea, de la 12-13 ani, la 8-9 ani. La cursul pe care l-am organizat pentru medici, săptămâna trecută, au participat medici de pe secțiile Oncologie, Psihiatrie, Dematologie, medici de laborator, de la Radioterapie, de la Pediatrie, dar și medici de familie.”



Dr. Maria Elena Vamanu,
medic șef Secție Endocrinologie

Cursul a fost creditat cu 20 puncte EMC – educație medicală continuă pentru medici, unii dintre ei vor participa și la stagii de practică la București, dar și cu 30 de puncte EMC pentru asistenții medicali.

Partener, alături de Institutul Național Parhon

Primul curs din acest proiect a fost susținut de conf.univ. dr. Diana Păun, consilier medical prezidențial. Fiecare grupă este formată din 15 asistenți medicali, respectiv 15 medici. Beneficiarul proiectului este Institutul Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”, iar Spitalul Județean de Urgență Bacău este partener, alături de Spitalul Clinic din Galați și Spitalul Județean Covasna.

„Cursurile prin acest proiect au început din noiembrie 2018 și se vor finaliza în decembrie 2020. După aceste întâlniri, vom organiza și așa-numitele academii de vară-iarnă, la care vor participa 15 cursanți din diferite zone de implementare ale proiectului, respectiv cele din NE țării, pe care le coordonăm noi, Bacăul, zona de SE cu centru în Galați, zona de Centru, coordonată de Covasna, și zona București-Ilfov. La aceste academii se vor organiza schimburi de experiență, vizite transnaționale în Italia, congrese naționale și internaționale. În plus, beneficiarul proiectului, Institutul Parhon București, va organiza și ateliere lunare de lucru pe zone, începând chiar cu această lună, februarie 2020, și până în noiembrie 2020.”

Aurel Crețu,
coordonator proiect zona NE, expert recrutare-formare

Tot prin acest proiect, sub coordonarea echipei din Bacău, va urma un curs în luna martie, în județul Neamț, pentru asistenți, cu lectori din Spitalul Județean Bacău, același curs va fi organizat în această lună și la Spitalul din Onești, va mai fi unul la Iași, pentru medici, unul la Vaslui, pentru asistenți medicali, și încă unul la Cluj, pentru medici.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri