26 aprilie 2024
ActualitateProgramul IMM Invest, prelungit până la vară

Programul IMM Invest, prelungit până la vară

Fermierii și antreprenorii cu firme mici și mijlocii neagricole vor putea obține și în acest an îmrumuturi bancare cu garanții de stat prin programul IMM Invest. Asta după ce Programul IMM Invest (inclusiv subprogramului Agro IMM Invest), lansat anul trecut ca răspuns la criza sanitară și economică generată de pandemia COVID-19, a fost prelungit până la 30 iunie 2022.

Practic, programul IMM Invest urmărește acordarea de facilități de garantare de către stat pentru creditele acordate de bănci IMM-urilor. Beneficiarii programului nu plătesc dobândă, și nici comision de garantare sau alte costuri de acordare, cum ar fi comisionul de rambursare anticipată. În plus, statul poate garanta până la 90% din valoarea creditelor accesate la una dintre băncile partenere.

Plafoane majorate



Inițial, se stabilise ca perioada în care se selectează beneficiarii şi se emit contracte de garantare/acorduri de finanţare să fie până la 31 decembrie 2021. Bugetul schemei de ajutor de stat a fost majorat la 2,34 miliarde lei (473,90 milioane euro), sumă care, teoretic, ar ajunge pentru circa 48.700 de beneficiari. Pe de altă parte, și perioada în care se poate efectua plata grantului a fost extinsă, noul termen fiind 30 iunie 2023. OUG 142/2021, publicată pe 30 decembrie 2021, normativul care prevede aceste modificări, mai stabilește că plafonul total al garanțiilor care pot fi acordate în cadrul IMM Invest în 2022 va fi de zece miliarde de lei, din care jumătate este pentru subprogramul Agro IMM Invest. Valoarea maxima a creditelor poate fi de până la 10.000.000 lei, pentru investiții, și de până la 5.000.000 lei, pentru capital de lucru.

10% din valoarea finanţării, nerambursabile, pentru afacerile din agricultură

De reținut că subprogramului Agro IMM Invest este dedicat întreprinderilor mici și mijlocii şi întreprinderile mici cu capitalizare de piaţă medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Subprogramul include o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanţării garantate, cu condiţia încadrării în plafonul de 345.000 euro (față de 270.000 euro, până acum) pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul pescuitului şi acvaculturii, 290.000 euro (față de 225.000 euro, până acum) pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole, respectiv 2,3 milioane euro (față de 1,8 milioane euro, până acum) pentru fiecare întreprindere care îşi desfăşoară activitatea în sectorul alimentar.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri