29 aprilie 2024
ActualitateProceduri de evaluare a gradelor de handicap

Proceduri de evaluare a gradelor de handicap

În ultima perioadă, tot mai mulți băcăuani ne-au scris pentru că au întâmpinat mai multe probleme din cauza faptului că deși au diferite grade de handicap, din când în când trebuie să se prezinte la comisiile de evaluare.

Problema nu ar fi chiar atât de supărătoare, dar, de exemplu, un băcăuan nu înțelege de ce tot trebuie să meargă la comisia de evaluare când el are un picior amputate. „Păi ce? Credeți că mie îmi crește alt picior la loc?”, ne întreabă băcăuanul cu năduf. Și cazul nu este singular. Această situație este cunoscută de cei de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Bacău și o parte din personalul de acolo chiar spune că legea nu este cea mai grozavă și că ar trebui modificată. Dar, deocamdată, comisiile trebuie să acționeze după lege, indiferent de nemulțumirile oamenilor.

În acest context, am solicitat și noi, pentru o mai bună înțelegere, date despre aceste procedure pe care vi le prezentăm astăzi:



Procedura de evaluare și încadrare în grad de handicap al afecțiunilor ortopedice de tipul amputațiilor

Încadrarea în grad de handicap se face în baza criteriilor medico-psiho-sociale, conform ordinului Nr. 762/1992/2007 din 31 august 2007, cu modificările ulterioare.

Capitolul VII punctual III, subpunctul 1, se referă la evaluarea persoanelor cu afectoarea funcțiilor motorii (a staticii și a mobilității-locomoției sau/și gestualității) în vederea încadrării în grad de handicap – Amputații și cuprinde următoarele aspect:

PARAMETRI FUNCȚIONALI

-examen orthopedic

-exame radiologic: bont; articulația suprajacentă, contralateral, coloană vertebrală, în funcție de localizare, pentru evaluarea consecințelor handicapului locomotor;

-testarea bontului

-testarea funcționalității protezei și a membrului/membrelor

-indici oscilometrici

-testări biometrice particularizate structurii afectate

-testarea  mobilității articulare

-testări musculare

-testarea mobilității coloanei vertebrale

-examen neurologic, în anumite cazuri

-scale de evaluare a autonomiei: ADL, IADL, SOS, etc

DEFICIENȚĂOARĂ

HANDICAP UȘOR

Deficiență locomotorie ușoară:

-Amputație Lisfrank (amputarea piciorului între tars și metatars);

-Amputația Chopart (amputație la nivelul articulației mediotarsiene);

Deficiență de manipulație ușoară:

-Lipsa prin amputație a 1-3 degete (în afara policelui);

-Lipsa ultimilor falange de la toate degetele de la o mână.

DEFICIENȚĂ MEDIE
HANDICAP MEDIU

Deficiență locomotorie medie

-Amputația gambă unilaterală (la orice nivel);

-Amputație coapsă – bont protezat, proteză funcțională, fără consecințe sceundare;

Deficiență de manipulație medie:

-Lipsa degetelor de la o mână

-Dezarticulație radio-carpiană

-Amputația membrului toracic: antebraț-braț, de la diferite nivele, protezat/neproezat, cu păstrarea manualității membrului contralateral.

Notă: Pentru perioadele de 12 luni, în vedera adaptăriila unimanualitate, transfer gestualitate-handicap accentuat.

Pentru a menține /îmbunătăți starea de sănătate și pentru a evita excluziunea social, persoanele încadrate au obligația de a urma activitățile și serviciile prevăzute în Programul individual de reabilitare și integrare social a adultului cu handicap și în Planul individual de servicii.

DEFICIENȚĂ ACCENTUATĂ

HANDICAP ACCENTUAT

Deficiență locomotorie accentuată:

-Amputație coapsă-bont greu protezabil sau neprotezabil ori cu proteză nefuncțională;

-Dezarticulație coxo-femurală;

-Amputație bilaterală membru pelvin, de la nivelul gambelor-protezate, proteze funcționale;

-Amputație unilaterală de caopsă cu proteză nefuncțională/neprotezată, cu reducerea funcționalității membrului contralateral sau a unui membru toracic (anchiloză, pareză/plegie, etc) – handicap accentuat sau grav în raport cu nivelul afectării autonomiei personale;

Deficiență de manipulație accentuată:

-Dezarticulație scapulo-humerală;

-Amputația membrului toracic unilaterală cu reducerea prehensiunii contralateral.

Notă: Pentru situațiile menționate se va stabili termen permanent de valabilitate a încadrării în grad de handicap, de la prima evaluare.

Pentru a menține/îmbunătăți starea de sănătate și pentru a evita excluziunea social, persoanele încadrate au obligația de a urma activitățile și serviciile prevăzute în Programul individual de reabilitare și integrare social a adultului cu handicap și în Planul individual de servicii.

DEFICIENȚĂ GRAVĂ

HANDICAP GRAV

Deficiență locomotorie gravă:

-Amputație bilaterală a membrelor pelvine la nivelul coapselor;

-Lipsa prin dezarticulație sau amputație a unui membru pelvin asociată cu anchiloza sau plegia membrului pelvin opus;

-Lipsa prin dezarticulație sau prin amputație a unui membru pelvin, asociată cu amputație, dezarticulație sau plegie de membru totacal;

-Amputație bilaterală a membrelor toracice la nivelul brațelor;

-Amputație bilaterală a membrelor pelvine de la nivelul gambelor;

-Amputație bilaterală a membrelor toracice la diferite nivele cu/fără redori strânse ale articulațiilor.

Notă: Pentru situațiile menționate se va stabili termen permanent de valabilitate a încadrării în grad de handicap, de la prima evaluare.

Pentru a menține/ îmbunătăți starea de sănătate și pentru a evita excluziunea socială, persoanele încadrate au obligația de a urma activitățile și serviciile prevăzute în Programul individual de reabilitare și integrare socială a adultului cu handicap și în Planul individual de servicii.

Excepție de la stabilirea termenului permanent o fac situațiile în care, coroborat cu afecțiunea ortopedică (amputații), există și alte afecțiuni, cu caracter evolutiv (ex. Afecțiuni psihiatrice/neurologice/oncologice), care au o mai mare importanță în stabilirea încadrării în grad și tip de handicap.

De asemenea, potrivit Legii nr.448/2006, pentru persoanele cu handicap, pentru care comisia de evaluare a stabilit anterior încadrarea în gradul de handicap grav, evaluarea periodică se poate face la domiciliul persoanei, la cererea acesteia ori a reprezentantului său legal.

Serviciul de evaluare complex și vocațională a persoanelor adulte cu handicap se deplasează la domiciliul persoanei după o prealabilă programare și informare a acesteia cu privire la data și ora efectuării evaluării periodice.

În concluzie, pentru deficiența ușoară, Legea nu impune un termen de revizuire. Pentru deficiența medie, Legea presupune încadrarea într-un grad superior, pentru o perioadă de 12 luni, la prima evaluare, ulterior încadrându-se în gradul de handicap specific deficienței medii, termenul de revizuire permanent. În cazul deficiențelor accentuate și grave, termenul de revizuire este permanent, de la prima evaluare, excepție făcând situațiile în care există și alte afecțiuni coroborate, care au o mai mare importanță în stabilirea încadrării în grad și tip de handicap.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri