2 mai 2024
ActualitateProcedură nouă de acordare a facilităților pentru întreprinderile sociale

Procedură nouă de acordare a facilităților pentru întreprinderile sociale

Principala noutate constă în faptul că întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție (Legea 219/2015) trebuie să depună, la autoritățile administrației publice locale în a cărui rază își desfășoară actvitatea, o cerere însoțită de un memoriu justificativ, din care să rezulte necesitatea și oportunitatea acordării facilităților prevăzute de lege.

Apoi, potrivit hotărârii de guvern, prin care se schimbă procedura, instruirea personalului de specialitate, cu privire la clauzele sociale care pot fi introduse în caietele de sarcini destinate contractelor rezervate, va fi asigurată de către autoritățile publice. În noul act normativ este precizată și procedura legală în baza căreia autoritățile publice locale să poată acorda scutiri de taxe și impozite întreprinderilor sociale și întreprinderilor sociale de inserție din raza lor.

O altă noutate se referă la faptul că documentele pot fi transmise la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), de unde se obține atestatul, și prin poșta electronică, iar termenele de depunere a rapoartelor anuale au fost schimbate, prin adaptarea fiecărei categorii de persoane juridice atestate, la obligațiile specifice. Prin actul normativ se modifică și condițiile de obținere a atestatului de către întreprinderile respective și se reglementează situațiile de anulare și de renunțare la atestat și la marca socială.



Dacă o întreprindere socială își schimbă sediul, ea va fi obligată să solicite un nou atestat de la AJOFM-ul pe raza căreia și-a stabilit noua reședință. În cazul în care se solicită prelungirea atestatului/certificatului, nu se vor depune, din nou, actele de înființare și funcționare a întreprinderii. După șapte ani de când economia socială a fost reglementată prin Legea 219/2015, în județul nostru sunt atestate și își desfășoară activitatea peste 40 de întreprinderi sociale, din care 4 sunt de inserție, respectiv au persoane angajate din grupuri vulnerabile.

Amintim că economia socială reprezintă ansamblul activităților organizate independent de sectorul public și are ca scop să servească interesele generale și personale nepatrimoniale, dar și ale unei colectivități, prin creșterea gradului de ocupare a persoanelor care aparțin grupurilor vulnerabile și prin producerea și furnizarea de bunuri, prestarea de servicii și execuția de lucrări.

Întreprinderi sociale pot fi societățile cooperative de gradul I, cooperativele de credit, asociațiile și fundațiile, casele de ajutor reciproc ale salariaților și pensionarilor, societățile agricole și orice alte categorii de persoane juridice care se încadrează în cerințele Legii 219/2015. Întreprinderile reglementate de această lege trebuie să demonstreze că acționează în scop social și în interesul general al comunității și că alocă acestui scop și rezervei statutare minimum 70 la sută din profitul realizat și, totodată, se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării uneia sau mai multor entități cu același profil.

Nu în ultimul rând, trebuie să aplice principiul echității sociale față de angajați, prin asigurarea corectă a nivelurilor de salarizare, astfel încât să nu existe între ei diferențe care să depășească raportul de 1 la 8.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri