29 aprilie 2024
ActualitatePrimele amenzi pentru nerespectarea Apartheid-ului sanitar

Primele amenzi pentru nerespectarea Apartheid-ului sanitar

Polițiștii băcăuani, împreună cu jandarmi, pompieri și reprezentanți D.S.V.S.A. au desfășurat în acest weekend o acțiune în sistem integrat pentru prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și contravențional, precum și pentru limitarea răspândirii virusului Covid-19 în zonele aglomerate din municipiu.

La activitate au participat 34 de polițiști din toate structurile, 8 jandarmi, 2 pompieri și 2 reprezentanți D.S.V.S.A.. În urma acțiunii desfășurate au fost legitimate 421 de persoane. De asemenea au fost verificați 24 de operatori economici din domeniul Horeca și 104 autovehicule au fost controlate.

În cursul acțiunii au fost constatate 2 infracțiuni și au fost aplicate 67 de sancțiuni contravenționale în valoare de 29.310 lei. Din totalul acestora, 19 au fost la Legea 55/2020 referitoare la restricțiile impuse pentru COVID, 39 la regimul rutier și 5 la Legea 61/1991. Totodată, au fost reținute 5 permise de conducere.



Conform unui comunica6t al IPJ Bacău, prin verificările efectuate operatorilor economici și cetățenilor, polițiștii au vrut să atragă atenția asupra importanței respectării normelor sanitare, precum și asupra modificărilor legislative referitoare la introducerea Certificatului verde COVID.

În acest sens, conform noilor modificări ”activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la 50% din capacitatea maximă a spațiului în intervalul orar 05.00-02.00 în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanle care prezintă rezulatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-Cov-2, nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-Cov-2, nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-Cov-2.”

Certificatul verde este ilegal

Curtea de Apel Cluj a admis, o acţiune formulată de două persoane fizice care au cerut anularea a trei Hotărâri ale Guvernului României. Două dintre actele normative vizează prelungirea stării de alertă, iar a treia reglementează folosirea aşa-numitului certificat verde pentru unele activităţi. Decizia nu este definitivă, procesul urmând a fi tranşat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos a declarat că orice limitare a accesului cetățenilor în diverse spații se poate face doar printr-o lege adoptată de Parlament, nu prin Hotărâri de Guvern sau Ordonanțe de Urgență.

Și foștii judecători ai Curții Constituționale, Augustin Zegrean și Balint Puskas, au susținut același lucru. „E vorba de viață și de moarte. Și nu ne putem juca cu asta nici măcar Guvernul. Dacă vor să pună restricții, limite, la libera circulație, la liberul acces în anumite locuri trebuie făcut prin lege, pentru că asta nu se face pe vecie, se poate face doar pe o anumită perioada de timp, cât este necesar. Într-un stat democratic, așa spune Constituția, și de aceea trebuie făcută prin lege, nu prin altfel de acte”, a declarat Augustin Zegrean pentru Digi24.

Renate Weber, Avocatul Poporului, a amintit de situația din 2020, când CCR a statuat că astfel de restrângeri de drepturi pot fi realizate doar prin lege.

Într-o scrisoare deschisă transmisă ministrului Afacerilor Interne de către comisarul șef Vasile Zelca, șeful Biroului Constanța al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual, în numele a 1.250 de polițiști, în activitate și la pensie, sunt expuse motivele pentru care trebuie regândită decizia privind „arucarea” polițiștilor în prima linie în această „luptă”.

„Din punctul nostru de vedere este ilegal ca polițiștii să verifice dacă cetățenii participanți la un eveniment au sau nu au certificat verde. Este ilegal pentru că: nu avem competențe în medicină, nu avem cunoștințe minime medicale, nu avem infrastructură care să ne permită verificări în timp real asupra veridicității unui certificat verde, nu avem dotarea necesară care să ne ajute să facem aceste verificări, nu avem competența materială pe linia controalelor pe linia sănătății publice, nu mai vrem să fim «cei buni la toate». Verificarea certificatului verde nu intră în atribuțiile noastre. În fișa postului polițistului nu scrie că are competența/ sarcina/obligația de a verifica existența/valabilitatea certificatului verde sau atribuții/sarcini pe linie medicală. De asemenea, în legea 218/2002 nu exista asemenea atribuții. Doar la art 26, pct. 27 specifică, citez: «acordă sprijin, potrivit legii, autorităților administrației publice centrale și locale în vederea desfășurării activității acestora». Atenție, acordă sprijin. De aceea, credem cu tărie că verificarea certificatului verde revine altui minister, în niciun caz Poliției, M.A.I.-ului”, se precizează în scrisoarea deschisă.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri