29 mai 2024
ActualitatePrimarul Daniel-Lucian Stanciu-Viziteu: „Prioritățile mele: Stadionul Municipal, trenul urban, revoluția fiscală și...

Primarul Daniel-Lucian Stanciu-Viziteu: „Prioritățile mele: Stadionul Municipal, trenul urban, revoluția fiscală și resistematizarea cartierelor”

Care sunt prioritățile dvs. pe termen scurt? Ce se va face în următoarele săptămâni în Primăria Bacău?

 – În primul rând, trebuie ca Primăria să fie funcțională. Am găsit haos. Ca să fac o comparație, Primăria arăta ca o mașină performantă al cărei motor era gripat. Sunt câteva departamente și servicii care ori nu aveau șefi, ori aveau câte doi, altele cu șefi prin dispoziții de primar. Au existat cazuri de funcționari puși să conducă și ale căror competențe nu aveau aproape nimic în comun cu domeniul de activitate. În al doilea rând, vrem să punem la punct o echipă care să lucreze doar pentru identificarea și atragerea de fonduri europene pentru ca atunci când vor apărea ghidurile pentru noul exercițiu bugetar european să fim pregătiți. Mă refer aici la serviciul de implementare proiecte și ADL. Bacăul nu-și mai permite să piardă nici măcar luni, darămite ani. Va fi o concurență mare pe fondurile europene, intrăm în competiție directă cu municipii care până acum nu au stat cu mâinile în sân așa cum, din păcate, s-a întâmplat la noi vreme de patru ani. În al treilea rând, trebuie recuperați de la guvern banii cheltuiți pentru lupta cu pandemia și fazarea proiectului pe termie.

 Numiți 2-3 proiecte majore pentru Bacău pe care vi le-ați propus să le duceți la bun sfârșit în acest mandat.



Proiectele sunt cele prevăzute în contractul cu băcăuanii pe care l-am semnat, asumat și distribuit în campania electorală. Este vorba despre Stadionul Municipal, trenul urban, revoluția fiscală și resistematizarea cartierelor. Deja revoluția fiscală, în sensul taxării nu pe zone geografice, ci pe facilități, va intra în vigoare din 2021. Am creat un grup de lucru interdepartamental, ne-am consultat cu colegii noștri de la Oradea, acolo unde este deja impelementat un astfel de sistem și cu votul consilierilor locali vom revoluția impozitarea și taxarea în municipiul Bacău.

– Ce se va întâmpla cu Stadionul Municipal?

 Am demarat deja discuțiile cu cei de la Compania Națională de Investiții, suntem în stadiu de trimis documentații. Îmi doresc ca Stadionul Municipal să fie redeschis și să se transforme într-un simbol al orașului. Îl vom folosi nu doar pentru competiții sportive, ci și pentru organizarea de evenimente culturale, vrem să amenajăm acolo un muzeu al sportului băcăuan și spații comerciale destinate producătorilor băcăuani și celor care oferă servicii de calitate.

 – Care este atitudinea noii administrații față de Societatea de Servicii Publice Municipale ?

 Societatea trebuie reorganizată. Vom face un audit ca să vedem exact care au fost disfuncționalitățile. După primele contacte, pot să vă spun că i s-au dat foarte multe sarcini și atribuții care se bat cap în cap cu departamente și servicii existente la nivelul primăriei. Plus că există niște chestiuni care țin de legalitate. Nu poți externaliza servicii care sunt prevăzute în lege că aparțin exclusiv municipalității. Eu sunt de principiu ca societatea să funcționeze precum o antrepriză de intervenție rapidă, nu ca un antreprenor înființat doar ca să se fenteze legislația achizițiilor publice. Din ceea ce am observat, în loc să ușureze munca aparatului primăriei, apariția societății l-a îngreunat, ceea ce este anormal.

Va fi refăcută organigrama Primăriei? Se va merge pe proiectul întocmit de fosta administrație sau se va realiza altul?

 Lucrăm la noua organigramă și ne dorim să intre în funcțiune cât mai repede. Avem draftul făcut de fosta administrație, căutăm să-l îmbunățim. Cert este că, pe vechea organigramă, este aproape imposibil să mai funcționăm. După aprobarea noii organigrame și dacă regulile legate de pandemie ne vor permite, vom scoate la concurs posturile vacante. Concursuri transparente, fără prietenii, antipatii, pile sau relații politice. Vreau ca în aparatul meu să lucreze doar oameni profesioniști, cu drag de Bacău și cu responsabilitatea muncii.

 – Va fi continuat contractul cu iluminatul public? Este vorba de acel credit de la BERD.

 Voi verifica în ce stadiu ne aflăm și dacă într-adevăr se justifică un asemenea împrumut. Cred că vechea administrație a făcut o greșeală când a angajat municipiul Bacău într-un astfel de contract. Problema trebuie tratată cu diplomație pentru că BERD este un partener de încredere pentru cofinanțarea viitoarelor proiecte europene.

 – Cum se va rezolva problema școlilor aflate în scenariul roșu?

– În câteva zile de la preluarea mandatului, am reușit, împreună cu cei de la ADL, serviciul de implementare proiecte și administratorul public, domnul Ciprian Piștea, să depunem primul proiect al nostru. Are legătură directă cu modernizarea infrastructurii școlare în această perioadă complicată. Aproximativ cinci milioane de euro, fonduri nerambursabile, vor fi folosiți pentru dotarea claselor cu table interactive, laptopuri, camere video precum și tablete pentru elevi. Ăsta este un prim pas. Celălalt pas este reprezentat de asigurarea siguranței medicale în școli, atunci când vom ieși din acest scenariu. Vorbim despre distanțatoare, rearanjarea băncilor pentru ca elevii băcăuanii să se poată întoarce în siguranță la școală. În paralel, achiziționarea de toate cele necesare pentru protecția individuală și pentru igienă, ne referim la măști, mănuși, dezinfectanți, săpun, hârtie igienică.

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri