27 aprilie 2024
ActualitatePrimariile nu au bani pentru cabinetele medicale: Intai scolile, apoi dispensarele

Primariile nu au bani pentru cabinetele medicale: Intai scolile, apoi dispensarele

In judetul Bacau, din cele 300 de cabinete de medicina de familie, doar 60 au fost vandute doctorilor. Acestia au inceput sau continua reabilitarea si modernizarea spatiilor. Autoritatile locale care nu au vandut fostele dispensare au termen pentru aducerea lor la standarde UE.

“Cabinetele care au devenit proprietatea medicilor arata deja mai bine, ne-a declarat dr. Sorin Stancea, inspector la Directia de Sanatate Publica. Medicii nu pot risca sa neglijeze intretinerea, reparatiile si dotarea spatiilor, deoarece risca sa piarda autorizatia sanitara de functionare si nu pot da vina pe nimeni pentru aceasta.” Pe de alta parte, multe dintre cladirile care au ramas in posesia autoritatilor locale au urgenta nevoie de investitii. OUG 68/2008 a acordat consiliilor locale si judetene un termen pentru lucrari. In luna iunie, acesta expira. Spatiile care nu sunt vandute medicilor trebuie amenajate si dotate de catre autoritatile publice locale in termen de un an de la intrarea in vigoare a OUG 68/2008. Incalcarea acestei prevederi atrage raspunderea disciplinara a autoritatilor locale. Inspectia Sanitara de Stat poate inchide in orice clipa un cabinet care nu respecta normele.

Reabilitarile sunt in faza de intentie



Autoritatile din Manastirea Casin nu au inceput reabilitarea dispensarului deoarece au cu totul alte planuri. “Noi vrem sa construim un centru medical nou, declara Gabriel Apreotesei, primar. Sper sa-mi vina niste banuti pe fonduri europene. Am pregatit deja studiul de fezabilitate”. I-ar trebui 700.000 de euro. Si pentru cladirea veche, in care functioneaza cabinetele, are un proiect de reabilitare. “Pana acum, imobilul a fost grevat pe Legea 10, dar cererea de retrocedare a fost respinsa. E o cladire foarte frumoasa si vrem sa facem un centru cultural”, afirma primarul. UE a devenit, insa, zgarcita de cand e criza, iar de la CJ, mici sanse sa vina bani. “Mi-e frica sa ma gandesc la bugetul din acest an”, recunoaste edilul. “Noi nu am facut reabilitari, dar au facut medicii”, sustine Claudiu Aanei, viceprimarul din Barsanesti. Tot el afirma ca “acoperisul e dus, trebuie izolat exteriorul si montate termopane la unul dintre cabinete”. Primaria are un proiect, dar nu are bani. Cu sprijinul CJ, “speram sa terminam macar cele doua scoli”. La Dofteana, medicii au refuzat sa cumpere cabinetele. “Noi am facut studiu de fezabilitate si l-am depus la CJ, pentru a primi bani, arata primarul Ioan Bujor. Trebuie schimbata pardoseala, tamplaria, izolatie pe exterior, centrala, grup sanitar in interior. In total, e vorba de 3,4 miliarde de lei. Daca nu ne ajuta CJ nu avem nicio sansa!”.

Doina Min

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri